Готови сте за Шенген, казва посланикът на Италия

Италия винаги е казвала, че България и Румъния са готови за Шенген, така че ще поставим отново тази тема и ще работим за това. Това каза посланикът на Италия у нас Марко Контичели в интервю за БНР. Дипломатът коментира акцентите в започналото на 1 юли италианско председателство на Европейския съюз. Контичели цитира премиера на Италия, който казва, че по време на своето председателство Рим ще съсредоточи усилията си за справянето с безработицата в ЕС, особено сред младите хора, стимулиране на икономиката и преодоляване на евроскептицизма.
Интервю с посланик Контичели има и в днешния брой на “Стандарт”. Помолен да коментира газопровода “Южен поток”, който всъщност е руско-италиански проект, Марко Контичели казва, че Италия винаги е поддържала стратегическото значение на проекта предвид възможността за диверсификация на доставките.
“Надяваме се, че проектът може да се осъществи – естествено, при спазване на правилата на ЕС. От друга страна, по същия начин подкрепяме и други важни проекти в енергийната инфраструктура, като Трансадриатическия газопровод (ТАР), предназначен да снабдява Европа с азерски газ, преминавайки през Турция, Гърция, Албания и Италия, и към България чрез междусистемната газова връзка България – Гърция”, допълва посланикът на Италия.
Копирано от standartnews.com

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.