Готов е окончателният вариант на Манифеста на ПЕС за нова Европа

Днес на заседание на Президиума на ПЕС ще се приеме четвъртият, окончателен вариант на Манифеста, който ще бъде представен на Конгреса на ПЕС след малко повече от седмица, съобщиха от пресцентъра на БСП.

“Имаме много добър, кратък и ясен документ с нашите основни послания изработен съвместно от 35 партии и организации, които членуват в ПЕС и който е нашата обща платформа. Тя е за нова Европа съюз на: прогреса, поставящ на първо място заетостта,  на солидарността и справедливостта, която зачита различията в рамките на съюза и която дава гаранции за по-добър живот за всички граждани,  конкурентноспособен съюз, достатъчно силен в глобалния свят като икономически, така и политически”, заяви пред журналисти президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев.

По думите му документът се състои от близо 4 страници, с много ясни 10 точки – 10 проекта за това как да се промени Европа и да се изгради такава Европа, която да е близка, разбираема и полезна за гражданите, основавайки се на принципите на европейската социалдемокрация. “Сигурен съм, че този манифест ще получи сериозна подкрепа и ще бъде много важен инструмент и оръжие в нашата кампания”, категоричен бе той.

Станишев обясни, че Конгресът на ПЕС  в Рим ще започне на 28 февруари и ще приключи на 1 март. Той поясни, че двете основни събития на него ще са утвърждаването на Манифеста и изборът на общ кандидат на ПЕС за президент на ЕК – Мартин Шулц, президентът на Европейския парламент. Очаква се почти всички лидери на партиите да присъстват на конгреса, както и осем министър-председатели на европейски държави, потвърдили към момента участието си. “Конгресът е важно събитие за нашето политическо семейство и ще бъде много важен за кампанията на европейските социалисти за евроизборите”, заключи Сергей Станишев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.