Господа на хранилката, оправете си културното ДНК

парушев

Има гигантска културна дистанция, защото ромската цивилизация е отломък, подобно на евреите от много, много стари времена до християнския период. Те са неразтворим остатък от една загинала цивилизация. Културния код е различен. Те са неразтворими в нашата цивилизация. Различен културен ДНК”

Коментар на социолога Андрей Райчев в предаването на БНТ „Плюс това”

Рухна окончателно заблудата ми, че ерудицията, човешкото познание и академичното мислене е и морална категория. Един от най-емоционалните днешни представители на българските гадатели, пардон социолози Андрей Райчев си мисли и живее с въображението, че е преминал всички стъпала на човешкото цивилизовано развитие. И провокира „сблъсък на цивилизациите” с напомпено самочувствие и демонстрация на пълен монополист. По презумпция му принадлежи този монопол… С чувство на свръх интелектуално превъзходство и ярка словесна еквилибристика ни пробутва расизма и нацизма си с ефектен тарикатлък. Което е и основното му интелектуално занимание. И, разбирам, че този тип днешни ментори перфектно опаковат и с целофан като грижа, категоричните си внушения и за решения. Но си личи, че копират техниките на търговците на чалга. Предлагат ги на пазара. Уверили се, че чалгата е лесно смилаема и успешно гъделичка ниските първични страсти на масовката. На която и внушават, че е потомък на най-висшата раса и цивилизация. И печалбите им е в кърпа вързана. Няма пет шест. Баснословна е. И Райчев нагледно ни демонстрира максимата: „Най – добре се лъже с истината”. Ефектен трик пропит с марксически класов кретенизъм, галещ и вдъхновението на днешния ръководещ националистичен политически елит. Грешка било, че премахнаха строителни войски. Сякаш не помним, че бяхме само турци, цигани, криминално проявени и по политически неблагонадеждни българи. Построихме половината социалистическа бетонна цивилизация… Превръщаха ни в наемна работна ръка без право на избор. Дисциплинирани безропотни бедняци.

На Райчев не му пука, че е ефектен защитник на мафиотската брутална метаморфоза натрупала баснословното си богатство чрез жестоко криминално ограбване и експлоатация. И умишлено подържана от институциите бедност не само на ромите. Оправдава тази наглост, че не се разтваряме в неговата цивилизация, защото сме представители на една далечна, непонятна и демонизирана по селски култура… Почти като евреите. Културният ни код не е могъл да се приспособи към „Андрешко”, „Бай Ганьо”, „Черепи”, „Кръстиници”, „Капути” и най-вече към днешната българска елитна каста… Издигнала се чрез “свръх работохолизъм”, „морална” и „интелектуална” мощ.

Райчев не бръсне историята на България и най-вече ромите като част от нея. Не бръсне и процесите протекли не само в този прословут преход, а и в по раните времена на нашата държава. Умишления му акцент за маргинализираните от държавата роми, които се напиват и бият жените си му дават основание да обобщава. Всички сме животни, на които държавата ни налива огромни пари. А ние като магарешкия инат не искаме да ставаме и да вървим по правилния път. И ни пробутват загадката кой е този някой „неизвестен извършител”, който краде парите на българския данъкоплатец. И затова ромите мечтаем и жадуваме да живеем във фекалии, боклуци и прасета. Обожаваме и обичаме нечовешките условия. Мизерията е нашето върховно щастие. Презираме огромните разкошни, цивилизовани и луксозни с алпийски стил три етажни къщи населени в Бояна, Драгалевци, Симеоново и по най-китните и красиви пейзажи на родината. Обитавани от свръх „интелектуални”, „демократични”, „трудолюбиви” и невероятно „морални” персони разтворили се в европейската цивилизация…

Райчев признава, че ромите са натикани в гетата, но не иска да приеме вината. Вината как българската държава хладнокръвно и целенасочено извършва това злодейство. Пробутва България, която е и на ромите, като държава, която е населена с чудовища с чужд културен ДНК. И понеже имам много примери с интелектуални покровителствени от държавата учени в диалог с тях съм ги виждал, кака изпадат в своята гротеска като смешници.

Веднъж се черпих с професор Николай Генчев /Бог да го прости/ и той пиейки червено вино с цел да ме поучи ми каза: “Георги ние българите във всичките войни които сме водили не сме изгубили нито едно знаме.” “Да бе, бачо Кольо, ама не сме спечелили нито една война” – съвсем спокойно му казах.

Той се раздразни и с назидателен тон се нахвърли върху мен: “Ти да мълчиш! Вие циганите сте дошли с каруци и магарета по тези земи и затова нямате право да се произнасяте по историческата ни слава.” “Чакай бе, бачо Кольо, а Хан Аспарух да не би да е дошъл с мерцедес S класа?”

Усети се професора и каза: “Аз ще платя сметката!”

Но Райчев и държавата не искат да я плащат. Защото той и тя са стерилни, неопетнени, патриоти, националисти, комунисти, демократи и свръхкомбинативни представители на най-ерудираната българска раса. И ромите вече им пречим. Предизвикваме ги към гузни съждения. Не могат да „понасят” човешката нищета. Но защо изпадат в яростно отрицание, когато трябва да си признаят престъпната грешка, нямам обяснение.

А другите двама участници в предаването на БНТ „ПЛЮС ТОВА” социалния антрополог Харалан Александров и „врялата и кипялата” ни защитничка Даниела Михайлова хем му опонираха, хем се съгласяваха. Такава втръснала тавтология и неуморима говорилня. Тези преки участници в проваленият фалшификат, наречен „интеграция” без всякаква гузност пак ни предлагат отново да опитаме от същоо. За тях един човешки живот е нищо. Планират интеграцията да се проточи и за техните пра-пра внуци. И ако това не е геноцид, нямам представа какво е! Цялата говорилня на Андрей Райчев бе да разгроми политическия си враг Сорос… А Харалан хем упрекна фашисткото говорене на Валери Симеонов, хем пък изрази човешката си надежда, че можел да прегърне в обятията си грижата към ромите. И Харалан взе да издиша в лицемерието си. Подготвя почвата със своите цигански съратници, все мишлета – слугинажи, да застанат отново на входа и изхода на ненаситното си лапачество. Натяква ни, че проблемът с ромите бил единствено социален. Допуска, че ние ромите, които сме критици и на националисти и на тези псевдозащитници ядем трева. И не виждаме, че това е целенасочена политическа доктрина „България на българите”. Предимно на забогателите чисто кръвните другари и господа. Този „карашик-кръстоска отдавана е заприличал на кръчмарското питие „ОБЛАК” – мента с мастика. А в БНТ водещите предаванията, не позволяват на умните роми да го разсеят. Страхуват се, че ще им развалят наглия и осребрен конформизъм.

И накрая искам да изясня на другаря Райчев защо има гигантски различия между неговата и ромската ДНК култура. Веднъж на варненския пазар за риба ме срещна стария цимбалист Мокоолу и с въздишка ми каза :

“А бе, Парушев, тая земя българска нали е от Господ дадена.”  “Да бе, чичо” – отвърнах му аз.  “Ами кога я разделиха на сто декара, двеста декара…?” “Чичо, не сме искали да убиваме за земя и за това те смятат, че тя не е наша. Вече има частна и държавна собственост.” “Хей, мама му стара, ние ромите никога не сме убивали за земя! Душите ни не са окървавени, а сега сме изпъдени от всякъде. Да се чуди човек!” – рече ми стария музикант. Нарамил цимбала се запъти да весели потомците на окървавените души за земя.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.