Горещините взеха жертви в Япония

Четирима души починаха в понеделник, най-вероятно от топлинен удар, след като Япония преживя най-горещия ден до момента това лято, пише “Japan Times”.

Температурите достигнаха до 35 градуса по Целзий в над 120 от 928-те измервателни пунктове в страната.

Две жени, на възраст 82 и 84 години, са били откарани в болница от спалните им, които нямали климатик и смъртта им е била констатирана от лекарите. 79-годишна жена, която плевяла на улицата и 84-годишен мъж, койтоработел във ферма били намерени колабирали на земята, а по-късно и тяхната смърт била потвърдена.

Това беше петият пореден горещ ден в страната, а регистрираните температури от 35 градуса по Целзий или по-високи, далеч надхвърлят досегашните 18-градусови температури.

Предупреждение за горещо време беше издадено за повечето префектури в районите Тохоку, Чугоку и Шикоку, както и в префектура Окинава. Местната метеорологична агенция призова хората да вземат мерки срещу топлинен удар.

Знойните дни са причинени отчасти от горещия въздух, нахлуващ от южната част на архипелага, заради тайфуна, който предизвика и фьон (сух и топъл, обикновено силен и поривист вятър, който духа от планините) над Японско море.

Най-високата температура, регистрирана в понеделник, беше от 38, 5 градуса по Целзий в префектура Нигата на Японско море.

На още няколко места по крайбрежието са били измерени рекордно високи температури от над 37 градуса по Целзий.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.