Горещи спорове що е гореща точка и има ли място у нас

След вчерашната неформална среща на върха в Брюксел, посветена отново на бежанската криза в Европа, у нас всички започнаха да задават въпроса ще стане ли България една от “горещите точки”, които Европа планира да създаде по границата на Съюза, за да се справи с регистрирането на бежанците.

Що се касае до “горещите точки” – в съобщението след края на срещата на лидерите на държавите от ЕС пише, че преди заседанието на Европейския съвет през октомври, трябва да има оперативно решение по отговора на исканията на държавите-членки, които са на първа линия за помощ от институциите, агенциите и други държави членки, за да се осигури идентифицирането, регистрирането и снемането на пръстови отпечатъци на мигрантите в така наречените “горещи точки” най-късно до ноември 2015. По това излиза, че няма взето решение за отваряне на въпросните горещи точки в която и да е държава от ЕС.

А ето и думите на канцлера на ФРГ Ангела Меркел, породили в днешния ден вълна от въпроси към премиера Борисов и цунами от политически коментари, вкл. в Народното събрание.

“Това беше предмет на една по-обстойна дискусия, и на взаимно съгласие, трябва да се каже, че в държавите, които са по външната граница, именно Гърция и Италия, но също и България, която подчерта, че не е в Шенген, но има граница с Турция, да бъдат отворени такива “горещи точки” най-късно до ноември 2015 г. и там трябва да се извършва идентификацията, регистрацията и да се вземат пръстови отпечатъци. Няма окончателно решение за тези “горещи точки”. Говорим за Гърция и Италия. България също посочи, че има външна граница с Турция, която е под голямо напрежение от гледна точка на бежанците. Ние сме с отворено мнение по въпроса, казахме, че ако България иска да създаде такава точка, ще получи същата подкрепа от европейските институции и агенции както, например, Гърция и Италия. Но не става въпрос, че искаме да наложим нещо на България. Самата България каза – ние имаме проблем, защо не и ние, и е много разбираемо, че те могат да спорят по тази линия”, заяви Ангела Меркел, цитирана от БНТ.

Освен това по-късно днес Еврокомисията потвърди, че няма искане от страна на България да бъде разпределителен център за регистрация на имигранти. В София темата беше коментирана на конференция за предизвикателствата на бежанската вълна и от депутати в парламента.

Премиерът Бойко Борисов определи информациите, че е поискал България да стане “гореща точка” като медийни интерпретации. По думите му, ние отдавна сме изградили тези центрове.

“Гореща точка” е център, в който легалните непреминаващи през зелената граница хора минават на нашето ГКПП. Кое ви изненада, че това е новината на деня. От всичко, което съм казал. От всичко, което съм отстоявал за България? И аз зададох риторично въпроса трябва ли и в България да влязат 100 – 200 000 души бежанци. Тогава да искам извънреден съвет и тогава да поставям въпроса на България е ли е “гореща точка”, или не.

Евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова допълни, че е присъствала на срещата на ЕНП, след която германският канцлер Ангела Меркел беше цитирана, че България може да е една от “горещите точки” за регистрация на бежанци.

“И вчера по време на срещите в нито един момент не е обсъждано тези “горещи точки” да бъдат ситуирани в България. Напротив извън България. И не случайно се обсъжда една голяма сума да бъде определена и да бъде дадена за бежански центрове и лагери извън ЕС”,
заяви Паунова.

В края на деня БНТ излъчи цялото 16-минутно изявление на премиера Борисов пред участниците във форума за бежанците в София и посвети поне още 10 минути екранно време на темата що е гореща точка и има ли тя почва у нас, дали вече има такива точки или тепърва ще се откриват; Брюксел ли го иска от нас или ние го искаме от ЕК.

Терминът гореща точка е споменат в заключителния документ от срещата на върха в Брюксел. Засега подобни центрове могат да бъдат отворени в Италия и Гърция. Договореното от лидерите късно снощи е доста общо и засега не може да задължи никоя страна да прави каквото и да било, каза кореспондентът на БНТ в Брюксел Владислав Велев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.