Горбачов: В ход е нова “Студена война”, Германия е заплашена от разцепване

Първият и последен президент на СССР и баща на “преустройството” Михаил Горбачов настоява лидерите на САЩ и Русия да помнят уроците от Малта (където Горбачов и Буш провъзгласиха края на студената война) и да се върнат на онези изходни позиции, откъдето тогава е започнало строителството на новия мир в Европа и навсякъде.

След разпадането на СССР Русия преживя трудни времена и САЩ се възползваха от това, но сега ситуацията се промени, казва Горбачов в интервю за руската държавна агенция ИТАР-ТАСС. След което в прав текст поздравява Владимир Путин за това, че се грижи за безопасността, за повишаването на отбранителната способност, развива въоръженията, усъвършенства армията.

“Сега ние сме въоръжени, така че сме в състояние да дадем отговор, ако се наложи”, казва Горбачов. След което добавя, че според него не това е задачата, а спирането на процеса на нова “Студена война”, чийто признаци вече били налице. По думите на Горбачов, около Русия буквално се строят огради, които подтикват към антируски път.

“Дори Германия, която след обединението демонстрира най-добрите си страни и се обявяваше за обновление, сега е буквално на прага на разделението, което не се случва без присъствието, без подтикването от страна на Америка”, заявява Горбачов. Според него Европа може и трябва да стане двигател на новия процес на разведряване.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.