Горанов се съмнява в нуждата от повече пари за отбрана и сигурност

Теглим нов заем от 1,2 млрд. лева

Министърът на финансите Владислав Горанов за пореден път демонстрира мнение, различно от позициите на премиера, останалите министри и повечето от парламентарните групи. Днес финансист №1 започна поредица от срещи в Народното събрание, които би трябвало да се възприемат като консултации за Бюджет-2016. Преди време министърът бе обещал проектът на основния финансов закон за догодина да е внесен в парламента до 6 октомври, но това не се случи. В което, по думите на Горанов, няма нищо фатално и всичко щяло да се случи в законовите срокове.

“Очертава се желание да се влага повече ресурс в сектор “Отбрана” и сектор “Сигурност” – ако това се очертае като приоритет, очевидно ще има повече пари. Аз не съм сигурен дали това трябва да е българският национален приоритет. За мен е важно да престанем да трупаме дългове. Знаете, че всеки лев дефицит е нов дълг. Аз ще предложа ограничаване на дефицита в следващата година до около 2% от брутния вътрешен продукт”, коментира министър Владислав Горанов пред парламентарните репортери след срещата си с председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

В отговор на въпрос кога все пак ще бъде внесен бюджета Владислав Горанов каза, че това ще се случи до 30 октомври, т.е. най-вероятно след местните избори на 25 октомври. Министърът отговори дипломатично-двусмислено и на въпроса дали ще има коледни добавки за пенсионерите и в какъв размер. “Работим за осигуряването на ресурс, около 50 милиона, който ще даде възможност да бъдат повторени индивидуалните размери от Великден”, каза Горанов. Това би трябвало да означава, че възрастните с пенсии до 286 лева ще получат по 40 лева с декемврийските си пенсии.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.