Горанов очаква бюджетът за януари да е на излишък

„Между 400-500 млн. лв. повече приходи ще постъпят в бюджета за януари 2015 г. спрямо януари 2014 г., а също така е много вероятно за първи път от 2009 г. насам бюджетът за този месец да бъде на излишък. Това е добра новина и добра тенденция, защото показва, че усилията, които полагаме са в правилна посока, също така и скритите резерви в сивата икономика трябва да бъдат извадени”. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов в Пловдив. Горанов изрази очакванията си, че приходът от Агенция „Митници” ще е със 100-200 млн. лв. повече, спрямо същия период на миналата година.

Заедно с председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова и с кмета Иван Тотев министър Горанов разгледа довършителните дейности по строителството на многофункционалната спортна зала в града. Финансовият министър припомни, че „близо 33 млн. лева е предоставила държавата на община Пловдив през годините за изграждането на залата и че това е едно впечатляващо съоръжение, което вторият по големина град в България заслужава”. Горанов изрази убеждението си, че трябва внимателно да се балансират ограничените финансови ресурси на страната между малките населени места и големите градове.

Министър Горанов коментира още пред журналисти, че „фактът, че се води дебат за пенсионните фондове ще покаже истината и хората ще започнат да се интересуват от темата, защото години наред имаше пълно мълчание и много от осигуряващите се не знаят в кой фонд са разпределени”. „Когато говорим за милиарди левове спестени средства на хората, които ще се управляват дълги години, трябва да сме много чувствителни към това как се управляват и дали целите на това спестяване – а то е да имат доход, когато вече не могат да се трудят, ще бъдат постигнати, защото при 40 години управление на една инвестиция и при слабо развит капиталов пазар рисковете са големи” – допълни финансовият министър.

Снимка: Пресцентър на МФ

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.