Горанов: Няма пари за по-високи заплати в съдебната система

Теглим нов заем от 1,2 млрд. лева

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви пред членовете на ВСС, че не може да удовлетвори искането им за актуализиране на заплатите в съдебната система с около 12%, тъй като няма пари за това.

Преди това от съдебното правителство обясниха на Горанов, че са нужни около 24 милиона лева, за да бъдат приведени възнагражденията за различните длъжности в органите на съдебната власт в съответствие с изискванията на чл. 218 от Закона за съдебната власт, както и че това не е правено през последните три години.

Изненадващо министър Горанов даде юридически съвет на ВСС. Той предложи да се промени законът за съдебната власт и така заплатите на магистратите вече да се изчисляват по друг начин. Според министъра ако се чете само конкретната разпоредба на закона е редно да се иска такова увеличение, но от икономическа гледна точка е невъзможно това да се осъществи.

“Това не е нарушение на закона. Ние си взаимодействаме, но няма пари. Това не е счетоводителски отговор, а обяснение и разбиране за ситуацията, в която сте и вие. За съжаление не съм в комфортната ситуация да разпределям излишъци, а в некомфортната ситуация да ме слагат на фалшиви банкноти в парламента“ посочи Горанов. И допълни, че тъй като законодателят е дал право на изпълнителната власт да прави предложения за промяна на закона, може да се промени чл. 218 от Закона за съдебната власт. “Тогава няма да сте в такова некомфортно състояние”, заяви министърът на финансите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.