Горанов и Бъчварова ще преговарят със синдикатите в МВР

Министър Бъчварова: Не съм доволна от работата на МВР, няма резултати

Финансовият министър Владислав Горанов и полицейски синдикати ще преговарят по предложенията на министерството от догодина да бъдат намалени 20-те заплати на служителите при пенсиониране, както и възнагражденията за прослужено време, предаде БНР. На срещата ще присъства и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

По-рано председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов предупреди, че ако предложенията на министър Горанов бъдат приети ще последва масово напускане на полицаи, което можело да засегне 1/4 от състава. Полицейските синдикати заплашиха, че ако исканията им не бъдат чути, утре ще блокират пътища и ще организират ефективни протести. Според тях промените не целят реформи в сектора, а социално противопоставяне.

Синдикатът на служителите в затворите чрез медиите кани министъра на финансите Владислав Горанов да посети един от затворите в България и да се запознае със състоянието на сектора. “Същевременно може да купи бака латекс и да направи нещо полезно – да боядиса стените на една от стаите. Да не забравяме, че на латински minister означава “служител”, се казва в разпратена до медиите позиция на синдиката.

Ето и част от промените, които финансовият министър Владислав Горанов се опитва да прокара с преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета за догодина.

На държавните служители в МВР няма да се изплащат допълнителни възнаграждения за прослужено време. При напускане на системата за сигурност служителите вече няма да получават до 20 заплати, а само 10, като в тези пари няма да се изчидляват надбавките за прослуженото време и специфичните условия на труд. Отпускът в сектора пада от 30 на 20 работни дни, орязват се и парите, които се получават по време на отпуск. Лицата, работещи по трудово правоотношение, пък няма да получават допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.