Голямата антикорупционна комисия подхваща кмета на Сатовча

Голямата антикорупционна комисия в Народното събрание разследва кмета на Сатовча Арбен Мименов, обяви пред „Дарик” нейният председател Яне Янев – лидер на РЗС и депутат от Благоевградски избирателен район. Както е известно, Янев оглавява временна комисия от 12 народни представители, чието пълно наименование е „Парламентарна анкетна комисия за проучване на случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки за корупция по високите етажи на властта, довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата”. Освен тази анкетна комисия, има и постоянна парламентарна Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика, чиито състав е само от петима депутати.

В Благоевградска област има редица кметове, които са самозабравили се феодали, твърди Яне Янев. Депутатът допълва, че в оглавяваната от него комисия има два аргументирани сигнала за кметовете на Хаджидимово (случай, за който komentator.bg вече писа) и на Сатовча. Според Яне Янев, фрапантен е случаят със съпругата на сатовчанския кмет, която прави огромни инвестиции и ги вкарва в проект, за който разрешение дава именно мъжът й, т.е., кметът на общината. От думите на депутата се разбира, че на него  „компетентните институции” са му възложили да направи проверка по случая със съпругата на кмета на Сатовча и Янев ще коментира конкретни факти след като приключи проверката.

В публичното пространство вече няколко месеца битуват информации, според които съпругата на кмета на Сатовча Арбен Мименов – Емине Мехмедова, която е учителка, строи голям автокомплекс на обща стойност над 1 000 000 лева. Пръв в средата на октомври, миналата година, публикува свое разследване вестник „Вяра”-Благоевград. Статията дава много точна представа за случая, с който се е заела антикорупционната комисия, оглавявана от Яне Янев.

На спорно придобит терен от 7 дка между селата Слащен и Вълкосел, Емине Мехмедова има намерение да прави бензиностанция, газостанция, автомивка, пункт за технически прегледи на МПС, складова база, зона за озеленяване, спортни площадки и други съоръжения. За този терен в продължение на години са се водили съдебни дела, стигали до най-висшите съдебни инстанции.

Съветници от ОбС – Сатовча, цитирани от в. „Вяра” разказват още, че кметът Арбен Мименов бил разследван от ДАНС за огромната сума от близо 100 млн. лева от европейски програми, които по документи се водели за усвоени. Такъв сигнал подал в края на миналия мандат на Мименов и депутатът Огнян Тетимов, според когото парите е трябвало да бъдат похарчени за канализация, ремонт на църкви, пречиствателни станции и инфраструктура – дори екопътеки, но парите от Европа били усвоени от фирми, приближени до ДПС и кмета, не по предназначение.

В момента Арбен Мименов (на снимката) е четвърти мандат кмет на Сатовча – село с около 2000 жители и административен център на едноименната община в Благоевградска област.

Миналата година Нова телевизия разкри интересна  схема за укриване на данъци и присвояване на общински пари в общината. Според сигнала, кметът на Сатовча и няколко негови подчинени кметове на села в общината са извършили документна измама – сключвали договори за ремонтни работи със стари хора, които реално нито са работили, нито са взели възнаграждението, описано по документи. По случая работи Икономическа полиция. Жител на общината –  Велизар, подал сигнал до МВР и ДАНС през 2010 г. Стигнал до схемата случайно, когато негов познат споделил, че получил две писма от данъчните, че дължи около 700 лева на хазната. Отишъл до дирекцията на НАП в Гоце Делчев, където го успокоили, че данъците му са платени от Община Сатовча, с която имал граждански договор. Изненадан, мъжът се заклел, че нито е работил, нито е взел пари за труд оттам. След сигнала част от хората с договори към кметствата разказали в МВР, че не са наемани реално. Според неофициална информация от започналото полицейско разследване, проверяват се всички граждански договори на общината от 2009 г. насам за обща сума над 1 милион лева – за опесъчаване, превоз на материали, работа на валяк и др.

Запис за комисионна

В Сатовча се шегуват, че са станали издатели на дискове със запис на кмета, на който се чува как той иска 20% комисионна от кандидат за обществена поръчка на стойност 23 милиона лева, финансирана от ЕС. Записът, с който и komentator.bg  разполага, е  направен през лятото на 2009 години преди местните избори. На него Мименов обяснява как могат да бъдат манипулирани членовете на комисията и се извинява, че е натискан "от високо място" проектът да бъде даден на друг. Поръчката за този проект бе спечелена от фирма "Агромах". Комисията  за защита на конкуренцията /КЗК/ отмени в края на 2011 година процедурата. А тези 23 милиона лева  бяха предназначени да оправят пътищата и ВиК мрежата в центъра на общината и на всички съставни села. Ако проектът бе финализиран, освен общинския център, с нови пътища и водопроводи щяха да се уредят и съставните села Ваклиново, Туховища, Крибул, Слащен, Фъргово, Вълкосел, Годешово, Кочан, Жижево, Боголин и др., без дупки щеше да е дори четвъртокласният път към съседната община Доспат.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.