„Голос России”: Анкара демонстрира раздразнение от Брюксел

Изказването на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, че части от Македония, България, Босна и Херцеговина, както и Западна Тракия са турски територии, озадачи дипломатическия свят на Европа, коментира „Голос России”, цитиран от „Фокус”. Според медията, една от загадките е защо Турция, която претендира за членство в ЕС, за което й трябва подкрепата на всички страни-членки, включително Гърция и България, се реши на ход, който може да се интерпретира като изказване на териториална претенция.

Причина има. Раздразнението на Анкара е свързано с резултатите от последната среща на министрите на външните работи на ЕС, където в дневния ред стояха въпроси за встъпването на Турция, Сърбия и Исландия в ЕС. Бе взето решене началото на преговорите за присъединяване към ЕС за Сърбия да се състои през януари 2014 година. През същата година Брюксел ще приеме заявката на Босна и Херцеговина за получаване на официален статут на кандидат за член в ЕС. Освен това в Анкара стават свидетели на битката на Брюксел за Украйна.

Що се касае до Турция, на срещата на ръководителите на външнополитическите ведомства на ЕС по неин адрес прозвучаха немалко остри изказвания относно нейното бъдеще в ЕС. Дневният ред на Турция в диалога с ЕС се състои от 35 теми, посветени на различни сфери. На 5 ноември започна обсъждане на едва 22 тематически глави, посветени на регионалната политика на Турция.

В резултат стана очевидно, че Брюксел отрязва Анкара от Балканите. След като в Турция дойде на власт Партията на справедливостта и развитието, Балканите се разглеждаха като едно от приоритетните направления, позволяващи й физически да се закрепи в Европа. След разпадането на Югославия Западът подкрепи укрепването на позициите на Анкара в този регион, давайки й някои геополитически бонуси. Сега той я лишава от възможността да формира под своята балканска политика силна историческа и идеологическа, а понякога и икономическа база.

Именно в такъв контекст се вписва изказването на Ердоган за бившите владения на Османската империя, смятат местните наблюдатели. То се възприема като носталгична реакция към миналото, но и като реакция на опасенията, че Турция може да бъде лишена от „европейство”, коментира „Голос России”

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.