Годжи Бери предизвика интерес на АГРА 2014

Растението Goji Berry или както е известено у нас – мерджан, с красивите си червени плодчета и многобройните си лечебни свойства едва ли се нуждае от представяне. Сушени количества от него може да намерите във всяка аптека и дрогерия, а и на щандовете за ядки, както и в големите търговски вериги. Търсенето на Goji Berry, което предизвика истинска истерия в Европа през 90-те години, непрекъснато се увеличава заради вълшебния коктейл от минерали и витамини, които това чудесно растение съдържа. Витамин С в него е 500 пъти повече от портокали, концентрацията на желязо е 16 пъти по-голяма, отколкото в ябълките или нар, каротин е 20 пъти повече, отколкото в морковите! Показатели за калций, калий, селен, цинк са отлични. В допълнение това плодче съдържа незаменими аминокиселини и минерали. Тази огромна концентрация на полезни елементи, аминокиселини, антиоксиданти и витамини прави това зрънце лечител на много човешки заболявания. Смята се, че Годжи Бери изпълнява антиоксидантни функции, намалява окисляването на клетките и като цяло забавя процеса на стареене. Изобилие от каротеноиди в Бери подобрява зрението. Betaine – подобрява паметта и поддържа мозъка в добра форма. Goji Бери има противовъзпалителен ефект и служи като превенция на рак. Goji Бери е един от най-добрите средства за защита, тонизиране и увеличение на сексуалната активност и либидото. Това зрънце е специално!

Българската фирма „Био трии“ ООД, гр. София е производител на посадъчен материал за Годжи бери. Във фирмата са селектирани високопроизводителни превъзходни сортове Годжи бери- JB 1, JB2, JB4 и JBX. Те са с подобрени характеристики, адаптирани към българските условия, плододават още на първата година и плодчетата им съдържат 10 пъти повече аминокиселини и 4 пъти повече антиоксиданти в сравнение с сухи плодчета внесени от Китай.

Сортове JB1 и JB2 са на основата на Lycium barbarum. В годината на засаждане добивите достигат над 1кг свежи плодове от растения. През 3-тата година добивите достигат 200-250 кг/дка сухо тегло, добив на 5-година до 400 кг/дка. Плодовете са значително по едри от плодовете на Lycium barbarum и са подходящи за прясна консумация и консервиране. Сорта е високо адаптивен към широк спектър почви с отлични показатели за устойчивост на абиотичен стрес и българските климатични условия.

Сортове JB4 и JBХ са на основата на Lycium chinense. Плододават още в първата година на засаждане. През 3-тата година добивите достигат 200-250 кг/дка сухо тегло, добив на 5-година до 350 кг/дка. Плодовете са значително по едри от плодовете на Lycium barbarum и са подходящи за прясна консумация и сушене. Сорта е високо адаптивен към широк спектър почви с отлични показатели за устойчивост на абиотичен стрес и българските климатични условия.

Сорт JB1, JB2, JB4 и JBX са подходящи за биоземеделие.

Информация за технология за професионално отглеждане можете да получите в офиса на фирма Био трии, на тел. 02/8109202 или на www.biotree.bg

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.