Гняв народен

Хиляди българи в цялата страна излязоха на протест срещу безобразията на монополните дружества. Хората показаха справедливото си недоволство от сърце и душа, уплашиха властта и накараха и държавници, и монополисти да мрънкат и да се оправдават като страхопъзльовци. Министър Делян Добрев дори бе посрещнат в началото на протестите с канонада от снежни топки и така разбра колко сериозно е всичко. Разбра, че има и други мнения, освен премиерското и неговото собствено. 
Сметките за тока наистина са важни, но в неделя се случи нещо много по-важно. Протестът на хората показа, че гражданското общество у нас не е мъртво. Може да е скромно, може да е даже мижаво, но когато ножа опре о кокала, хората знаят как да отстояват интересите си.
Сигурен съм, че много политици – разни псевдонационалисти, популисти или просто фурнаджийски лопати  – ще се опитат да яхнат вълната на народното недоволство. Ще има коментатори и дървени философи, които ще оплюват хората, ще ги обвинят, че са леви, меки, тесни, прости или просто, че играят по свирката на някоя политическа сила. Пожелавам и на едните, и на другите, да се скрият в мишите си дупчици.
Хората имат право на глас. За над 20 години демокрация толкова рядко се възползвахме от това си право, затова всяко мнение, всяка борбена позиция, е достойна за уважение. Има каузи, за които не трябва да се мълчи. Има каузи, за които трябва да се крещи, да се правят барикади, да се мятат снежни топки. Това е единственият начин управляващи и монополисти да чуят гласа ни. С писане във форуми и блогове не става, господа. Самодоволните тикви на управниците, навсякъде по света, разбират само от протести, от ясни позиции без шикалкаване.
Хората имат право да знаят как се формират сметките им за ток и парно. Защото си плащат, а повечето се чувстват излъгани. Не може вечно да си плащаш и вечно да мълчиш. И ако начинът хората да получат отговори е да крещят на улицата, те ще крещят на улицата.
Обичам протестиращите българи! Гневните хора с плакати и с пара на на уста. Тези, които зарязаха неделните си телевизори и топлите си домове, за да изкрещят на политици и монополисти, че не могат да ги водят за носа. Всички дребни шмекери се страхуват от справедливия гняв на народа. Когато го правят на глупак, когато посягат на свободата му в интернет, или когато искат да унищожат природата му, българинът показва, че има мнение. За разлика от някои народни трибуни, които сменят мнението си по-често от чорапите.
Протестирайте, хора! Гневете се и недоволствайте. Нека го правим винаги, когато справедливостта е застрашена. Нека да не позволяваме на никого и при никакви обстоятелства да ни води за носа и да плюе на нашите интереси. Само така ще чуят гласа ни, а ние ще можем достойно да се гледаме в огледалото.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.