Гнусната история със снимките на голия учител

Това не е просто една тъжна история. Това е една гнусна история.
Тя е продължение на историята (истерията?), която в България, а и по света, бе започната с публикуването на лични писма – първо от “Уикилийкс”, после и от българските им “партньори”, известните с лъжите си “Бивол” (лично съм ги уличил в лъжа, казал съм им, че е лъжа, знаят го, но не се извиняват или чувстват неудобно; ).
Когато аз и други специалисти като мен говорихме, че това не е редно, че ровенето из чуждата електронна поща с нищо не е по-различно от ровенето, което ДС извършваше в хартиените писма, които получавахме и изпращахме през годините на социализма, на нас ни казваха, че не сме прави, че това било “новото нормално”.
Е, след този случай с учителя Александров, дали все още има хора, които си мислят, че хакването на личната кореспонденция, лъжите, манипулациите и инсинуациите са “новото нормално”?
Гаврата с учителя се случва броени седмици след като приключи подобната гавра с шефа на кампанията на Хилъри Клинтън, Джон Подеста – неговата поща също бе пусната в Интернет и разнасяна по медиите всеки ден, седмица след седмица.
Гаврата се случва и ден след като BuzzFeed публикува “досието за Тръмп” – сходен буламач.
Но народът се кефи – и докато родителите и учителите в 51-во у-ще се възмущават и подписват петиции, те същите най-вероятно четат жълтите медии и сайтове, без да се замислят, че “сензационните” новини са също толкова цинични, колкото и компромата срещу учителя Александров.

Не е ясно дали народът ще се събуди след този грозен случай (аз лично се съмнявам, защото имаше какви ли не поводи за събуждане, но не ги използва), но се надявам, че поне мислещите хора ще разберат, че започне ли едно издание да пуска чужда лична кореспонденция, това преминава границата между журналистиката и псевдо-журналистиката, между почтеното предаване на новини и подлите компромати.

А ако не го разберат – жалко. Следващият път някой от неразбралите може да се окаже сред жертвите на компроматите, но не е ясно дали ще има кой да ги защити.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.