Главният прокурор ще се избира 48 часа след ремонт на процедурата

С гласовете на 10 от 18-те присъстващи Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи за идния  вторник (18 декември) обсъждането и приемането на промени в Правилата за избор на главен прокурор. Процедурата за избиране на наследник на Борис Велчев е насрочена за 20 декември.

Именно сгъстените срокове бяха посочени като мотив от членовете на ВСС  Галя Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов в днешното заседание да бъде включено като извънредна точка обсъждане на промяна на Правилата в частта за начина на гласуване и поредността.

Шефката на правната комисия Юлиана Колева, която готви промените в правилата, обаче, поиска да се отложи обсъждането, защото от заседанието отсъстват шестима членове на ВСС. Става дума за председателят на ВАС Георги Колев, Милка Итова, Михаил Кожарев, Мария Кузманова, Незабравка Стоева и Юлия Ковачева – всичките до един в задгранични командировки.

Мнозинството от присъстващите членове на ВСС явно не възприеха аргументите на Камен Иванов и Камен Ситнилски, че заседанието има кворум и няма пречки да се работи по правилата.

И тъй като се създава прецедент,  председателят на Върховния касационен съд  Лазар Груев попита членовете на ВСС какво ще стане с избора на главен прокурор, ако идния вторник от заседанието отсъстват вносителите Галя Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов?

Този въпрос като че ли не е само риторичен?!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.