Главният прокурор поиска имунитета на 5 депутати и на Станишев

Две седмици след началото на 43-тото обикновено Народно събрание главният прокурор Сотир Цацаров поиска свалянето на депутатския имунитет на петима народни представители, както и на евродепутата и президент на ПЕС Сергей Станишев.

За двама от първите пет всъщност няма новина. Това са Волен Сидеров и Цветан Цветанов. Лидерът на “Атака” е подсъдим за скандала на летище Варна и физическо насилие върху двама гранични полицаи при изпълнение на служебния им дълг, а Цветанов има да отговаря за неупражнен контрол в качеството му на вътрешен министър при използването на СРС от разформированата вече служба ДОТИ на МВР. Цветанов, който днес вече е и председател на ПГ на ГЕРБ, опита да се откаже от имунитета си както на последното заседание на съда, така и веднага след конституирането на 43-тото Народно събрание. Естествено безуспешно, защото от опит знае, че може да предприеме тази стъпка едва след искане от страна на главния прокурор.

Всъщност срещу Цветанов на практика се водят 3 наказателни производства от общ характер за престъпления по служба, в качеството му на министър на вътрешните работи.
Другите трима родни депутати, които ще имат близка среща с Темида са Георги Свиленски, Илия Илиев, Димитър Димитров.

Имунитетът на Георги Свиленски от ПГ “БСП лява България” поискан за това, че същият е обвиняем за умишлено причинени значителни стопански щети.

Имунитетът на Илия Илиев от ДПС е поискан за това, че срещу него се води досъдебно производство за данъчни престъпления.

Имунитетът на Димитър Димитров от ПГ “БСП лява България” е поискан за това, че е обвиняем за противозаконно повреждане на ипотекирано имущество.

Срещу бившия лидер на БСП Сергей Станишев се води дело за загуба на документи, съдържащи класифицирана информация. Както вече сме писали, това дело на няколко пъти се отлага заради нередовно връчен обвинителен акт, а самата прокуратура предлага за Станишев административно наказание – глоба. Правилникът на ЕП не предвижда доброволен отказ от имунитет, но самият Станишев декларира преди време, че ще съдейства за максимално бързо преминаване на процедурата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.