Главният прокурор на Румъния подаде оставка заради полицейски ескорт

Главният прокурор на Румъния Тибериу Ницу подаде оставка заради неправомерно използване на ескорт от пътна полиция. Скандалът се разрази покрай разследване на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК). Службата поиска свалянето на имунитета и започването на наказателно преследване срещу бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи Габриел Опря, който в момента е депутат и лидер на Националния съюз за прогрес на Румъния. Опря е уличен в злоупотреба със служебно положение, защото при своите пътувания е използвал неправомерно моторизиран ескорт от полицията.

Прокурорите от НДБК са намерили доказателства, че Опря е осигурил същата услуга и за главния прокурор Тибериу Ницу, като за целта двамата са подписали протокол. Според румънските медии името на Ницу фигурира в делото в качеството му на бенефициент на “неправомерни облаги”.ницу

В съобщението, с което обявява оставката си, главният прокурор Тибериу Ницу посочва, че се оттегля от поста си, въпреки положителния доклад на Европейската комисия за Румъния. Той твърди, че никога не е искал и не се е възползвал от “официален кортеж в смисъла, в който това понятие е дефинирано в закона”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.