Гигантска дупка зейна в Сибир, никой не знае защо

Изследователи ще проучват странна гигантска дупка, която се появи в един от най-изолираните райони на Русия, предаде Ройтерс, като се позова на информация на руската държавна телевизия.
Гигантска дупка в земята се появи в Сибир, без никой да знае защо, пише и “Хъфингтън пост”. Дупката с диаметър между 80 и 100 метра бе забелязана тази седмица на полуостров Ямал, наричан още “краят на света”. Дълбочината на пропастта все още не е ясна. Експедиция за събирането на проби от почвата и от водата от района на обекта ще стартира още утре.

В нея ще участват двама изследователи от базирания в Сибир център за изследване на Арктика и един учен от Руската академия на науките.

Ямал, в Северозападен Сибир, е обитаван от пастири на северни елени. Той е един от най-богатите на природен газ руски региони, предава БТА. Гигантската дупка беше открита край газовото находище Бованецки. Има предположения, че тя може да се е образувала след подземна експлозия. Наличието на тъмна почва около нея, говори за действие на висока температура.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.