Германски икономист: Немислимо е Гърция да напусне еврозоната

Напълно е немислимо Гърция да напусне еврозоната. Мисля, че няма да се случи нищо катастрофално за Гърция. Проблемът е за еврозоната, защото ако веднъж Гърция напусне, това създава опасен прецедент, от който могат да се възползват и други държави, например Италия и Испания. Именно това може да е много опасно за самия валутен съюз, защото може да доведе до рецесия, дори до депресия в останалите държави от зоната. Това коментира германският икономист Себастиен Дулиен в интервю за предаването на БНР “Събота 150”.

Дулиен прогнозира, че по същите причини кредиторите няма да допуснат поредно преструктуриране на гръцкия дълг, защото това може да доведе до победи на популистите и в други държави на еврозоната.

Демонстрираното сближаване на Гърция с Русия е недопустимо за европейските партньори на Атина, смята Дулиен. Според него всъщност Гърция показва на европейските партньори, че има и други възможности и ако не получи исканата отстъпка, може да приложи доста абстрактни за техните разбирания мерки.

Знаем, че Гърция е много важна в геополитически план и със сигурност Европа не иска тя да премине в лагера на Русия. Смятам, че и самата Гърция не го иска, заяви германският икономист.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.