Германски дипломат: Нека София и Скопие оставят спора на историците

Факт е, че България и Македония имат вековна обща и неделима история, която се нуждае и от съвместно изследване и интерпретиране. Никой нищо няма да загуби от това, коментира бившият зам.-посланик на Германия в София Клаус Шрамайер пред Дойче веле. Дипломатът предлага дебатите да бъдат оставени на историците, „но не само на тези от БАН, които българският финансов министър нарече "феодални старци", а и на македонски експерти”. Всъщност според Шрамайер би било най-добре да бъдат поканени и независими експерти от чужбина.

Провинциализъм и комплекси за малоценност – това излъчва спорът между България и Македония около общата им история, казва още бившият дипломат в посолството на ФРГ в София. Шрамайер твърди, че от българска страна се отстояват позиции, в които личат „травми от времето на Санстефанска България, копнежи по великобългарската идея, сантименталности, дефицит на държавническо поведение, голяма доза провинциализъм. Накратко – невропатология". Клаус Шрамайер нарича участниците в спора "тясно скроени дебелоглави провинциалисти". Дипломатът смятау че и от двете страни на границата липсват държавници с дългосрочна визия за двете страни, за региона и за Европа.

 

В спора между Скопие и София е налице и голяма доза арогантност, демонстрирана преди всичко от българската страна, твърди Шрамайер. Откакто България беше приета в ЕС, според Шрамайер напълно неоснователно, София използва по-остър и арогантен език спрямо Скопие, прави се на истински европеец и не пропуска случай да се скара на бедния си роднина. Премиерът Бойко Борисов твърди, че Скопие крадяло българската история. Но кой е дал на София правото да се разпорежда с историята като със своя собственост, пита германският дипломат и определя това поведение като "исторически шовинизъм", сравним с полските претенции към източногерманските територии от времето на комунизма. София гледа на македонците като на "заблудени овци", които трябва да бъдат върнати обратно в стадото. Докато България не се прости с тази илюзия и докато 3 март продължава да бъде национален празник на страната, отношенията с Македония няма да се подобрят, убеден е Клаус Шрамайер.

Германският дипломат допуска, че е възможно напрежението по оста София-Скопие да е част от предизборната кампания на ГЕРБ – един вид опит тази тема да се "изземе" от Атака, ВМРО и т.н.  Според Шрамайер спорът е опасен не само за двамата участници в него, но и за целия регион, тъй като по този начин той допълнително се дестабилизира и отдалечава от своята европеизация. Очевидно българската политика е късогледа, щом се интересува повече от историята, отколкото от настоящето, казва Клаус Шрамайер. Той отива още по-далеч с твърдението си за съществуването на слухове, че българската мафия, която била здраво стъпила в Македония, се опитва да осуети европейската интеграция на страната, защото се страхува.

Клаус Шрамайер очевидно няма добри спомени от България и не храни добри чувства към страната ни. През 2011 година той бе озаглавил друга своя статия в сайта на "Доче веле":"България – най-тъжното място на света".

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.