Германия ни връща 3000 бежанци

От следващата седмица властите в Германия ще започнат да връщат в България близо 3000 бежанци. Повечето от тях са с хуманитарен и бежански статут, но по неофициална информация се очаква да има и такива, които са успели да пресекат нелегално границата към Западна Европа, съобщава в днешния си брой “Сега”. Вестникът цитира председателятт на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев, който е уточнил, че предупреждението от германските власти е било получено преди седмица. Заради това Чирпанлиев призова да бъде променен Дъблинският регламент и той да се прилага не на географски, а на икономически принцип, т.е. всяка държавата от ЕС да участва в процесите на приемане на имигранти съгласно своя БВП. В момента, ако един бежанец бъде регистриран първоначално в България и бъде заловен в друга държава, той задължително се връща у нас. Заради съществуващия регламент държавите, които са външна граница на ЕС, като България, Гърция, Италия, Малта са подложени на засилен бежански натиск и са принудени да приемат огромен брой емигранти.

Прогнозите на експертите от ДАБ са, че и през тази година ще има около 7000 бежанци, тъй като въпреки засиления контрол по границата само за първите шест месеца техният брой е 3500 души. Освен това през май и юни е ретистрирано двойно увеличаване на молбите за бежански статут – от средно 340 през зимните месеци на 645 за всеки от последните два месеца.

От ДАБ отчетоха двойно увеличение на бежанския поток през последния месец. Ако през март и април са били получавани по 340 молби за статут, то през май и юни вече има по 645 новорегистрирани нелегални имигранти. Според експертите от ДАБ и през тази година ще има около 7000 бежанци, колкото бяха през 2013 г. Само за първите шест месеца техният брой е 3500 души.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.