ГЕРБ затвърждават позицията си на първа политическа сила

Избираме държавен глава, гласуваме на референдум

ГЕРБ остава първа политическа сила и на тези избори с близо 35% подкрепа общо в гласуването за местна власт, според първите данни на социологическите агенции “Алфа Рисърч” и Маркет Линкс. Важно е да се изтъкне, че числата за общата подкрепа се получават на базата за подадените гласове за общински съветници, а не на базата на спечелените кметски места. БСП запазва второто си място със 17% подкрепа, което както се вижда е практически двойно по-малко от резултата на предизвестените победители. ДПС са трети с 15% от гласовете. След това са Реформаторите с 9%, АБВ с 4,3%, “Атака” с 3,1%. НФСБ имат 2,70%, а ВМРО – 2%.

Всъщност ГЕРБ е и политическата сила, която ще има най-много кметски места, но колко точно е още рано да се каже.

46.5 процента е била избирателната активност при гласуването за кметове и общински съветници.

“Нека да изпитаме удоволствието от тази победа. Очакваме 10 областни центрове, където ще бие ГЕРБ. Ще имаме над 115 кметове на общини. Нека дадем заслуженото на избирателите ни. ГЕРБ се постара да бъдем честни. Бяхме постоянно сред хората. Спечелихме с искреност и видими резултати. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ПП ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред журналисти в централата на партията малко след 19 часа. По това време социологическите агенции започнаха да обявяват свободно данните от своите паралелни преброявания, въпреки, че на редица места в страната изборният ден бе удължен с 1 час.

Освен победите на Йорданка Фандъкова (около 60%) в София, Иван Портних във Варна и Димитър Николов (84%!!!) в Бургас, от първи тур печелят отново кандидатът на ГЕРБ и досегашен градоначалник на Благоевград Атанас Камбитов, досегашният кмет на Велико Търново Даниел Павлов, Живко Тодоров, който събира 75% за втори мандат в Стара Загора, Таня Христова, която също печели отново изборите в Габрово, Детелина Николова – досегашен градоначалник на Добрич и кандидатура на ГЕРБ.

В Кърджали кмет остава Хасан Азис от ДПС, който управлява града вече 12 година.

Ето и някои от очакваните балотажи с участието на кандидати на ГЕРБ.

В Пловдив, в битката за втори мандат Иван Тотев е получил 37 процента. Следва го бившият кмет Славчо Атанасов, съответно с 20 на сто от гласовете. Всъщност тези двама кандидати премерваха сили на балотаж и преди 4 години, когато спечели Иван Тотове.

Няма избран кмет в Хасково. На балотаж следващата неделя отиват кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов (49%) и досегашният, дългогодишен кмет на града с четири мандата Георги Иванов (30%).

Във Видин с по 25% подкрепа на балотаж отиват Росица Кирова – издигната от коалиция “Единни за промяна”, и кандидатът на ГЕРБ Огнян Ценков.

В Шумен Любомир Христов от ГЕРБ е получил 37 процента, а втори е кандидатът на БСП Иван Иванов – с 19 процента.

Според предварителни данни балотаж между кандидата на ГЕРБ Найден Шопов и борещия се за трети мандат независим кандидат Тодор Попов ще има и в Пазарджик.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Така е, защото са акумулирали доста средства от контрабанда и могат да си купуват гласове. Освен това, те измислиха това разнасяне на чували с бюлетини, за да се създаде хаос и по-лесно да фалшифицират протоколите.

Leave a Reply

Your email address will not be published.