ГЕРБ внесе в КС жалба срещу комисията “Плевнелиев”

Народни представители от ГЕРБ внесоха днес в ранния следобед в Конституционния съд/КС/ иск срещу временна анкетна парламентарна комисия, създадена неотдавна със задача да проучи връзки на политици с енергийни дружества. На практика комисията има за задача да проучи фактите и обстоятелствата около срещата във Виена на президента Росен Плевнелиев с представител на висшето ръководство на компанията EVN, която е собственик на едноименното ЕРП у нас.
Нашето искане е подписано от 71 народни представители от парламентарната група, съобщи пред журналисти зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева. Бившата председателка на парламента обясни защо депутатите от ГЕРБ искат да бъде обявено за противоконституционно решението на парламента от 8 май т.г., с което е създаден анкетният орган.
От дебатите в пленарната зала, обясни Цачева, стана ясно, че целта на комисията, малко по-късно изрично и категорично заявена от нейния председател Магдалена Ташева/Атака/, е да разследва и установи действията на държавния глава. По думите й българската конституция е категорична, че с оглед принципа на разделение на властите и баланса между тях, е недопустимо Народното събрание/НС/ да осъществява контролни функции върху държавния глава.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.