ГЕРБ внася нов вот на недоверие – заради енергетиката

Премиерът Борисов съобщи, че ще предложи Росица Русинова за министър на труда и социалната политика

ГЕРБ внася нов вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски заради политиката в областта на енергетиката. Това съобщи пред парламентарните репортери лидерът на партията Бойко Борисов.
„Заради проваленият проект на „Южен поток”, поради некомпетентността на Стойнев, главно. От това, че излъгаха обществото и правихме референдум за „Белене”, от това, че фалират основните ни енергийни компании, че предизборно задържат цената на тока. Всичко това”, обясни Борисов, цитиран от “Фокус”.
„На нас не ни дават финансовите отчети. Дочуваме отвътре, че са пред фалит. Защо провалиха „Южен поток”. „За една година обявиха десет пъти, включително направиха и първа копка, че започват строителство, че обявяват конкурс. То не беше януари, то не беше февруари, март. Сега остана за юни. Защо? През това време ЕК им отне правото да договарят, защото не искат да приложат европейското законодателство. Ние сме в ЕС. Защо не искаме да тече български газ по тръбата?”, коментира Борисов.
Борисов обясни, че няма информация, че промените в Законите за енергетиката са направени под натиска на „Газпром”. „Дотогава ще има време, ще съберем и тази информация”, каза той.

Преди ден, в четвъртък Бойко Борисов отправи поредните остри критики към правителството за политиката в сферата на енергетиката. Искам с големи букви да предупредя, че Министерството на икономиката и енергетиката уверено върви към загубване на делото за АЕЦ “Белене” и то умишлено”, заяви Борисов. По думите му, „с въпросите за техните срещи с ЕВН се прави опит да се отклони общественото внимание от огромните проблеми в държавата”, а в неподписването вече 1 година на проекта за АЕЦ “Белене” има „огромен умисъл” – „те искат умишлено да загубят делото на арбитража” в Париж.

“От Министерството на икономиката и енергетиката на пращат свидетели на арбитражното дело умишлено и правят така, че да го загубят. Делото е за 3 млрд. и 600 милиона лева и както е тръгнало НЕК ще загуби тези пари. Заради бездействието и умисъла на хората на Станишев, нашата енергетика може да премине в ръцете на тези, които ще ни осъдят. За мен това е големият проблем на държавата”, коментира вчера Борисов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.