ГЕРБ продължава да събира подписи за промяна на Конституцията

Минималният брой народни представители (1/3 от всички т.е. 80), необходими за внасяне на промените в Конституцията, вече са се подписали. До снощи бяха 97 подписали се. Подкрепят ни от Патриотичния фронт и Реформаторския блок, а на АБВ им трябва още време. Това съобщи по БНТ председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя допълни, че ГЕРБ ще продължи да събира подписи за промяна на Конституцията до края на седмицата, тъй като се търси максимална подкрепа за законопроекта.

Според Цецка Цачева все още има дефицит в конституционната уредба на съдебната власт.

Всички като граждани имаме резерви към съдебната власт. От друга страна, за инвеститорите – български и чуждестранни – също трябва да има стабилност. За мен е реалистично до края на тази сесия в пленарна зала да се състои първото гласуване, а на следващата – биха се случили нещата, коментира Цецка Цачева, с което потвърди, че ремонтът на Конституцията ще продължи през есента и вероятно ще завърши непосредствено преди местните избори. Същата прогноза направи преди време и председателят на Комисията по правни въпроси Даниел Кирилов.

На въпрос дали сегашният ВСС ще бъде разпуснат, Цачева отговори, че това зависи от обстоятелството дали ще се приеме предложението на някои народни представители мандатът на ВСС да бъде намален от 5 на 4 години.

„Има много препоръки и от Венецианската комисия към Съвета на Европа, от Консултативния съвет на европейските съдии, че 5 години са един продължителен период от време, в който магистратите станали членове на ВСС с е откъсват от прякото кариерно израстване ”, заяви Цачева, като допълни, че по този начин се получава един бюрократичен орган, който се оказва, че не е добър са функционирането на системата като цяло.

Цецка Цачева изтъкна, че с готвените промени в Конституцията, касаещи съдебната власт, че не се предвижда мандатът на главния прокурор, на председателя на Върховния административен съд и на председателя на Върховния административен да бъде променен.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.