ГЕРБ премахва давността за престъпления при приватизацията

ГЕРБ внася промени в Конституцията за премахване на давността за престъпления при приватизационни сделки от 1992 до 2017 г

Решението на партията обяви депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов, след като Йордан Цонев от ДПС съобщи, че започват да събират подписка за същата промяна.

Съгласно Конституцията без давност са само престъпленията срещу мира и човечеството. Ако промяната бъде приета, към тях ще се добавят и престъпленията, свързани с приватизационни сделки.

“Имаме декларацията на Нинова за притежаване на над 5500 акции в “Техноимпекс”. През 2005 г. тя притежава 7200 акции, саморъчно подписани от нея. В декларацията й пред Сметната палата, когато е освободена като зам.-министър, тя посочва, че притежава над 65 000 лв. от продажбата на акции в “Техноимпекс”. Нинова влязла в борда и на друга държавна фирма – “Техноимпортекспорт”, на 30 юни 1997 г.”, каза Атанасова.

“Ако опозицията не ни подкрепи, тогава Конституцията изисква 2/3 от общия брой на народните представители, като гласуването се провежда 2 месеца след предходното. “Обединени патриоти“ и ДПС, “Воля” са заявявали отдавна, че ще се борят със всякакви порочни практики, смятам, че ще ни подкрепят. Очакваме и “златния пръст” на Корнелия Нинова да се подпише. Парадоксално ще е, когато БСП се опитва да се пребори с паралелната държава, дали ще се пребори със съвестта на Корнелия Нинова и ще се подпише”, подчерта тя.

Кирилов подчерта, че досега е имало разследвания на такива престъпления, но много производства са били прекратени по давност, която в момента е 5 години.

За бърза промяна в Конституцията са необходими 180 гласа. Ако не се съберат толкова, за по-бавната процедура са необходими 160 гласа “за”.

От ГЕРБ подчертаха, че от БСП зависи дали промяната ще стане факт по бързата процедура, тъй като “Обединени патриоти”, ДПС и “Воля” вече са декларирали подкрепата си.

Парадоксално, очакваме подписа на Нинова да развалим лошите приватизационни сделки. Тя е “златният пръст”, коментира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Приватизационни сделки няма да бъдат разваляни, независимо, че ще започне разследването им със задна дата. Това заяви пред БНТ председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Припомняме, от ГЕРБ искат допълнение в Конституцията за отпадане на давността при престъпления, свързани с приватизацията. Изменението ще бъде в член 31, като се създава алинея 8 с текст: “Не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени по повод приватизацията в периода 1992-2017 г.”

С промените в Конституцията ще се разреши ново разследване на стари сделки. По думите му планираните поправки ще обхващат точно определен период на раздържавяване – от 1993 г. до края на 2017 г.

По думите на Кирилов досега приватизацията не е разследвана ефективно, защото съдилищата умишлено са гледали да приключат колкото се може по-бързо делата си.

Запитан за реалните измерения на исканите от ГЕРБ промени в Конституцията, Кирилов отговори, че теоретично авиокомпания “Балкан” може, но практически не може да се върне. Държавата създаде друга компания. Може ли да се върне “Кремиковци”, запита реторично той.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.