Станишев: ГЕРБ предложиха Русия да бъде извадена от ПАСЕ

Депутатите от ГЕРБ в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа са внесли предложение Русия да бъде извадена от състава на ПАСЕ. Това обяви  пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев. Вносители на предложението е била делегацията на парламентарната група на ГЕРБ: Милена Дамянова, Джема Грозданова, Данаил Кирилов. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа не беше склонна на резки и радикални движения. ГЕРБ се озоваха в ястребите и позицията на Борисов в София наистина буди недоумение. Очевидно, че тази позиция на представителите на ГЕРБ не е самоволна. Тя е взета на ниво партийни въпроси, допълни Валери Жаблянов, народен представител от Коалиция за България.

Ние сме свидетели на едно тотално лицемерие по отношение на поведението на ГЕРБ и г-н Борисов във връзка с Русия и ситуацията около последната криза, която се развива, каза Станишев. „Всички гледате какво говори той тук, в България. Казва, че БСП е твърде строга към Русия, че той е против икономически санкции и против санкции срещу Русия изобщо”, допълни лидерът на социалистите. Станишев каза, че фактите са други и обясни, че вчера Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е отнела до края на тази година право на гласуване на депутатите от руския парламент. „Само, че това е мекият вариант на декларация, която е била обсъждана”, поясни Станишев. И допълни, че е характерно за г-н Борисов вечното лицемерие и двойните игри. “На българите казват едно, а там неговите депутати правят друго. Те внасят възможно най-крайната резолюция и предложение за изваждане на руската делегация от състава на ПАСЕ. Нека обяснят кого лъжат точно. Ясно е, че лъжат българите”, категоричен бе председателят на БСП и на ПЕС.

„Депутатите Деница Караджова, Валери Жаблянов и Хамид Хамид изобщо не влязоха в залата по време на гласуването. Интересно защо? Може би защото Кремъл диктува правилата. Нищо че техните министри заявяват различна позиция и казват, че ще гласуват различна позиция, която е европейска”, заяви Джема Грозданова от ГЕРБ в отговор на изявлението, дадено от лидера н БСП.

Грозданова каза още, че Янаки Стоилов, който е председател на делегацията към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от България изобщо не отишъл на заседанието.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.