ГЕРБ подписа с БЛС, че дава кворум за нов бюджет на НЗОК

Доживяхме парламентарни партии да подписват споразумения със съсловни и браншови организации, че депутатите на съответната партия ще ходят на работа (за което получават заплата) и така парламентът ще работи. Което, всъщност е само формалната страна на подписаното днес споразумение между ГЕРБ и Българския лекарски съюз (БЛС), представлявани съответно от лидерите си Бойко Борисов и д-р Цветан Райчинов. Неформалната страна на това споразумение е, че цяла парламентарна група – най-голямата, всъщност – се ангажира публично да лобира в полза на съсловната организация БЛС. Добрата новина е, че това става на светло и по-прозрачен за хората начин. Остава въпросът доколко този вид политически пи-ар е коректен. Стига да не се смеете дълго и неудържимо на търсенето на коректност в нашата политика, която повече прилича на пехливанска мазна борба.

Но да се върнем на новината – ставаше дума за елегантния начин, по който БЛС задължава ПГ на ГЕРБ да се върне в пленарната зала.

Скрепено с подписа на Бойко Борисов, депутатите от ГЕРБ обещават, че ще присъстват в пленарна зала, ако актуализациите на Държавния бюджет и на НЗОК се внесат от Министерски съвет в рамките на седмицата 7-12 юли и са точка за разглеждане на редовно или извънредно заседание на Народното събрание.

От ГЕРБ предлагат в Здравната каса да влязат още 500 млн.лв. за сметка на Бюджет-2014 от перото “Резерв за непредвидени и неотложни разходи”.

Партията поема този ангажимент пред Лекарския съюз и обществото, осъзнавайки критичната ситуация за българското здравеопазване, коментира Бойко Борисов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.