ГЕРБ видяха в Изборния кодекс опит за държавен преврат

Вероятно ще се стигне до сигнал до Конституционния съд за текстове от Изборния кодекс, съобщиха на брифинг в парламента депутати от ГЕРБ. Според тях в параграф 12 се предвиждат избори 3 в 1 през май, което от ГЕРБ оценяват като опит за държавен преврат.

„Актуален е въпросът дали ще има текстове, които да бъдат атакувани към Конституционния съд. Това можем да направим ние. Ако нещата се случват по начина, по който върви гласуването, вероятно ще се стигне до сигнал до Конституционния съд, тъй като сте свидетели как на коляно след съгласуване между шефовете на парламентарните групи на мнозинството, ад хок се променят текстове, което изцяло променя систематиката на такъв сложен нормативен акт и няма начин да не се стигне до изключително груби грешки”, заяви зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, цитирана от “Фокус”. Другият зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев добави, че в Параграф 12 от проекта на Изборен кодекс има нещо, на което трябва да обърнат внимание и службите за сигурност, тъй като там се предвиждат и предсрочни парламентарни избори.

Цецка Цачева цитира Параграф 12, който по думите й гласи: „При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители”.

„Кой реши, че през 2014 г. ще се провеждат и избори за президент и вицепрезидент на републиката, чийто мандат е започнал през 2012 г. и не е стигнал според петгодишния срок до своята половина? Това опит за държавен преврат ли е или изцяло решение на неясни кръгове, че от октомври 2013 г. до май 2014 г. в нашето общество и държава ще се случат процеси, които ще доведат до произвеждане на предсрочни избори за президент и вицепрезидент?”, попита Цецка Цачева. Тя адресира въпроса си и към ДАНС:  Имат ли службите в лицето на ДАНС информация къде се готвят тези процеси, кога трябва да бъдат финализирани и това ли е работата на временна комисия с участието на обществен съвет да се занимава с подготовката на държавен преврат? Какво друго, освен държавен преврат, е в изборен кодекс да се насрочва дата за произвеждане на избори за президент и вицепрезидент на републиката”, попита Цецка Цачева. Тя все пак уточни, че цитираният текст не присъства в проекта на кодекса, който в момента се гледа на второ четене в зала.

„Вероятно от 26 ноември, когато скандалният текст на Параграф 12 в превод е изпратен до Венецианската комисия, са се случили някакви други инженерни процеси, за които няма къде и как да бъдем уведомени, но в настоящата редакция действително този текст го няма. Това не го прави по-малко скандален, защото ни излага пред европейските институции за начините, по които някой някъде решава, че на 25 май ще има избори 3 в 1”, изтъкна Цецка Цачева.

Свързани публикации

1 Comment

 1. Ний сме бивши – атакисти, седесари, комунисти,
  натрупахме парички, своевременно се осъзнахме и сега сме герберисти!
  Ние пък, до вчера бяхме мафиоти,
  натрупахме парички и от днес сме настоящи патриоти!
  Ние тук, сме дупетати, лично сме избрани от народа
  и работим здраво /повече на ужким/ в негова изгода,
  но кажете ни, как добрали се до тоз държавен бастион
  да не се възползваме и да не нагушим някой милион?
  Това, което ни обединява са власт, пари и слава.
  Ние всички, гореспоменати, начело с ВОЖДА,
  решени сме и в бъдеще, да ръководим таз държава,
  нужни за това са ни парички още и който има,
  веднага да ги дава!

  А ВИЕ тука, вече не разбахте ли, кой живота трови ни
  и кого да изметем!

Leave a Reply

Your email address will not be published.