ГЕРБ отказа на президента промени в изборното законодателство

Зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ Цветан Цветанов, както и Делян Добрев, Милена Дамянова, Данаил Кирилов, Джема Грозданова, Пламен Манушев и Димитър Лазаров представляваха партията при днешните политически консултации с президента Плевнелиев. Лидерът на партията Бойко Борисов пък дойде при президента малко след като съпартийците му си бяха тръгнали от “Дондуков” 2.

Консултациите между президента и ГЕРБ първоначално бяха насрочени за вчера, но от ГЕРБ поискаха отлагането им с 24 часа заради оставката на министър Вучков и последвалите я събития.

От изявленията на участниците в срещата стана ясно, че президентът е получил подкрепа за провеждането на референдум по изборни въпроси едновременно с местните избори, както и категоричен отказ за каквито и да са промени в изборното законодателство преди кметския вот.

По темата за изборното законодателство становището на ПГ на ГЕРБ е, че
преди провеждането на местните избори само след 7 месеца, не е удачно да се правят каквито и да било промени в изборното законодателство, обясни Цветан Цветанов. Пред президента тази позиция е била аргументирана с това, че евентуални промени (например задължително гласуване) ще доведат до допълнителни внушения, манипулации от всяка една от политическите партии, която би могла да интерпретира, че изборното законодателство се прави само в интерес на управляващото мнозинство или на определена политическа сила.

След това, обаче Цветанов каза, че ГЕРБ иска да изрази категоричната си подкрепа за искането на президента да се проведе референдум успоредно с местния вот.

Депутатите от ГЕРБ са представили пред президента реформата в сектор “Сигурност” с приемането на Закона за МВР и възстановяването на “балансиращата роля на президента при назначаването на висшите фигури в сектора, както и законодателните инициативи, касаещи Военна информация, Националната разузнавателна служба, Национална служба за охрана.

“Поехме като ангажимент другата седмица да внесем този пакет от законодателни промени, които трябва да бъдат направени и да може веднъж завинаги след 25 години лутане, този въпрос да е решен”, обяви Цветанов. След което допълни, че са уверили президента, че ГЕРБ ще подкрепят всичко, свързано с приетата съдебна реформа “и в диалог да може да започнем прилагането на тези законодателни мерки, които трябва да дадат отговор за изпълнението на тази съдебна реформа”.

“Другият основен акцент беше образованието. За първи път има политическа сила и държавно управление, което залага като основен приоритет образованието. Колкото по-бързо се приеме законодателството, свързано с училищното и предучилищно образование, толкова по-добре”, каза Цветанов. По думите му, президентът Плевнелиев е дал висока оценка за реформата в сектор енергетика, както и на програмата за санирането.

В отговор на въпрос Цветанов заяви, че по време на консултациите не е обсъждана темата за главен секретар на МВР и председател на ДАНС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.