ГЕРБ огласи проекта си за изборни промени

Председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева изненадващо се появи в парламента и внесе в деловодството проект на ГЕРБ за изменения и допълнения в Изборния кодекс. Както е известно, лидерът на партията на няколко пъти обяви, че парламентарната група ще се върне в пленарната зала единствено за ремонт на Изборния кодекс.

За нас предсрочните избори са почти сигурни, затова правилата трябва да бъдат изработени в максимално кратки срокове, обясни  пред журналисти Цецка Цачева,

Проектът на ГЕРБ е по-скоро фейслифтинг, отколкото концепция за изцяло нов Изборен кодекс. Предлага се смесена избирателна система, като 209 депутати ще се избират по пропорционалната листа, създаването на 31 мажоритарни едномандатни райони и праг от 3% за влизане в парламента.

В проекта си за тунинг на Изборния кодекс бившите управляващи предлагат и избор на народни представители от многомандатни райони с преференциална листа, като бариерата за преференция е 5 процента.

ГЕРБ са предвидили и облекчени условия за независими кандидати – подписи не повече от 1 на сто от имащите право на глас в даден избирателен район, но не по-малко от 1000 гласа, и символична такса от 100 лв. за участие.

Предлагат се и правила за актуализиране на избирателните списъци, за да бъдат те изчистени от "мъртви души".

Оказа се, че на този етап ГЕРБ са против въвеждането на машинно гласуване, както е в Бразилия например, защото, ако се приемат предлаганите от партията промени, ще има силен мажоритарен елемент и подобно гласуване не може да отчита този преференциален избор.

Предвиждаме електронно гласуване да се въведе след 2014 г., уведоми Цецка Цачева.

Заложена е възможност за всички участници в изборния процес за безплатни медийни изяви в различни формати, след подписано нарочно споразумение.

Според депутатите от ГЕРБ проектът за промени, който се подготвя в парламента, обслужва само сегашната коалиция, която "тупа топката" за печелене на време.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.