ГЕРБ няма да издига кандидатура за съдебен инспектор

Подкопаване на съдебната независимост

Часове преди да изтече крайният срок за номинации за главен съдебен инспектор – 18 часа на 2 април – все още няма нито една оповестена кандидатура, съобщи специализираното електронно издание „Правен свят”. Медията припомня днешното изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Пред парламентарните репортери Борисов обяви, че ГЕРБ засега няма да издига кандидатура за главен съдебен инспектор на инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), защото няма подходяща. Както се разбира, тук „кучето е заровено” в думичката „засега”. В края на януари парламентът анулира процедурата за избор, защото имаше само един кандидат, съдия Веселина Тенева от Върховния административен съд, номинирана от БСП и ДПС. Но дали ГЕРБ има готовност да реагира, ако друга парламентарна партия издигне своя кандидатура или пък съществува евентуално негласно съгласие за удължаване на срока – това определено не е ясно. Поне засега…
Борисов бе обещал на съсловните организации ГЕРБ да подкрепи тяхна кандидатура – “на прокурори, съдии, но до този момент никой не е разговарял с нас” – казва лидерът на партията пред „Дневник”. И довършва с цитат от библията, където било казано, че няма по-лошо от непоискано добро да направиш.
Политиците следват обичайната практика всичко да се случва в последния момент, да си крият картите и да си извиват ръцете. Това коментира тази сутрин по БНР Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи(БИПИ) на въпрос как си обяснява, че отново в последния ден за издигане на кандидатури за поста на главен съдебен инспектор на сайта на парламента няма нито една официално заявена номинация. Експертът изтъква, че народните представители са имали достатъчно време да обмислят проблема, предвид и трите провалени досега процедури и безкрайно закъснелия избор, който трябваше да бъде осъществен още в края на 2012 г.
„Предполагам, че тече процес на кулоарна консултация, защото трябва да се сформира мнозинство от 2/3 и те са свикнали предварително да уговарят мнозинствата. За съжаление, виждаме отново практиката, при която процедурата, в която трябва да се формира решение, се изпразва от съдържание, защото мнозинството, и следователно решението, трябва да се формира преди нейното начало”, казва Христо Иванов, цитиран от „Правен свят”.
За момента има две кандидатури, излъчени от ССБ и една – от Асоциацията на прокурорите.
Асоциацията на прокурорите издигна Атанас Гебрев, прокурор от Върховната касационна прокуратура, назначен от Сотир Цацаров за ръководител на прокурорския инспекторат.
От Съюза на съдиите в България номинираха Вера Чочкова и Теодора Точкова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.