ГЕРБ номинира четирима съдии и прокурори за членове на ВСС

ГЕРБ обяви четирите си кандидатури за членове на ВСС. По закон парламентът трябва да излъчи шест кандидатури за ВСС и да ги гласува с две трети мнозинство. Кандидатите на ГЕРБ да двама върховни съдии, двама прокурори и адвокат, съобщи на брифинг  председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. Имената се съобщават няколко дни преди изтичането на крайния срок за номинации.  Народното събрание трябва да излъчи 11 души, като за първи път депутатите трябва да правят предложенията си за конкретната колегия. Изслушването и изборът вероятно ще са в началото на септември.

За съдийската колегия, ГЕРБ издигат заместник-председателят на Върховния административен съд и вече веднъж член на съвета – Боян Магдалинчев.  Магдалинчев завършва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1978 г. Една година е стажант съдия в Окръжен съд-Благоевград, след което става юрисконсулт в Горско-стопански комбинат в Благоевград. От 1982 г. последователно е съдия в Разлог и Гоце Делчев. От 1998 г. до 2003 г. е член на ВСС, след което става съдия във Върховния административен съд.

Вторият върховен съдия, който ГЕРБ издигат е Вероника Имова от наказателната колегия на ВКС, която е председател на комисията по атестиране. Номинираните за прокурорската колегия са Калина Чапкънова – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас. Както и Гергана Мутафова – ръководител на Районна прокуратура – Пловдив. Тя беше сред номинираните и от квотата на прокурорите, но не беше избрана. За нея Данаил Кирилов заяви, че “е с ясни позиции за преструктурирането на прокуратурата”. “Смятаме, че с тази подкрепа и с позицията и авторитета, който тя има сред районните прокурори, тя би била успешен участник във ВСС”, допълни Кирилов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.