ГЕРБ: Кризата в Украйна може да се реши по мирен и демократичен път

ПП ГЕРБ изказва своята дълбока съпричастност и съболезнование към близките на загиналите украйнски граждани по време на трагичните събития в Одеса от последните дни. Това се казва в декларация, разпространена от пресцентъра на партия. В документа се казва още:

„С безпокойство искаме да се обърнем към властите в Киев и Москва да покажат воля за намаляване на напрежението. Наблюдаваме с тревога случващото се в различни части на Украйна. Провокациите, независимо от коя страна произлизат, трябва да
бъдат прекратени. Кризата в Украйна трябва да се реши по мирен път, спазвайки принципите на териториалната цялост на страната и зачитането на правата на всички украйнски граждани, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност. Призоваваме всички страни да се въздържат от използването на сила и извършването на провокации за постигане на политически цели”, се изтъква в позицията на ГЕРБ. Изразява се надежда на предстоящата дипломатическа среща на 5 май в Брюксел Европа да има силна и единна позиция по отношение на случващото се в Украйна и се подчертава, че подобни трагични събития като в Одеса не трябва да бъдат допускани да се повторят.

Според данни на представители на българската общност в Украйна, с които ПП ГЕРБ се свърза до този момент, няма информация за пострадали граждани от нашата общност. За съжаление при сблъсъците в близост до българския културно-информационен център в града има нанесени щети на офиса, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ. От партията призовават властите в Киев да положат всички възможни усилия виновните за сблъсъците в Одеса да бъдат идентифицирани и подведени под съдебна отговорност.

Дано събитията в Украйна не са предвестник или въведение и в една по нататъшна дестабилизация на цяла източна Европа, подлагаща под въпрос и нашия геополитически избор, се изтъква в позицията на ГЕРБ. Изразява се и надежда, че в Украйна са възможни свободни и демократични избори, които да отразят обективните и реални настроения на всички украински граждани.

Ескалацията в последните дни в различни части на Украйна, включително и трагичните събития в Одеса, показва че има сили, които не желаят провеждането на свободни и демократични избори за президент на страната на 25 май 2014г. Озадачени сме, че българското правителство няма позиция по ситуацията, а има само изказване на един просъветски лидер, завършва позицията на ПП ГЕРБ.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.