ГЕРБ искат законът за МВР да влезе в сила от 2015 г.

В сряда ПГ на ГЕРБ ще внесе в парламента предложение за промени в Закона за МВР с една единствена точка – да влезе в сила от 1 януари 2015 г. Това съобщи на пресконференция бившият зам.-вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Веселин Вучков. Той се аргументира с липсата на финансово обезпечаване на предвижданите от закона промени, което било признато в началото на годината дори от финансовия министър Петър Чобанов.

Влизането в сила на закона показва цялостния провал на това правителство в сектор “Сигурност”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. В отговор на въпрос той беше категоричен, че председателят на ДАНС Владимир Писанчев и вътрешният министър Цветлин Йовчев трябва не само да си подадат оставките, но и да носят всякаква отговорност пред обществото, защото са се провалили в сектор “Сигурност.

Цветан Цветанов добави, че през оставащите дни на 42-то Народно събрание ПГ на опозицията ще преценява всяка отделна ситуация във връзка с осигуряване на кворума в пленарната зала. Иначе зам.-председателят на групата Цецка Цачева щяла да участва в заседанията на парламентарното ръководство във вторниците, на които се обсъжда проектопрограмата за седмицата.

Междувременно зам.-председателят на БСП и депутат от левицата Янаки Стоилов коментира на “Позитано” 20, че след като бе преодоляно ветото на президента, Законът за МВР “влиза в сила и действа от днес, като ние не намираме никакви основания да бъде преустановявано това действие до началото на следващата година или до някаква друга дата”.

Стоилов добави, че в Закона за МВР са заложени изпълнените от БСП ангажименти по отношение на социалните права на полицаите и, че законът трябва да действа в цялата си пълнота, която се отнася до структурите и функционирането на МВР, включително и допълнителните права, които се предвиждат за работещите там. Социалистът добави, че в областта на сигурността и по отношение на армията и по отношение на МВР тези ангажименти са изпълнени и те трябва да бъдат практически прилагани.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.