ГЕРБ инициира ограничаване на депутатския имунитет

От ГЕРБ ще инициираме законодателна промяна – изменение на чл. 70 от Конституцията, засягащ депутатския имунитет. Един от възможните варианти е отпадане на неприкосновеността в сегашния й вид и да бъде запазен имунитетът само във връзка с изказвания на народните представители в пленарната зала. Това съобщи председателят на 43-то Народно събрание и депутат от ГЕРБ Цецка Цачева на извънредна пресконференция на ПГ, повод за която станаха поредните хулигански действия на депутатите от “Атака” Волен Сидеров и Десислав Чуколов и постъпилото искане от главния прокурор Сотир Цацаров двамата да бъдат задържани под стража.

Решението за промени в конституцията е на изпълнителната комисия на ГЕРБ, която възлага на депутатите от партията да търсят подкрепа за уреждане по нов начин на статута на имунитета на народния представител.

Според Цачева действащите текстове затрудняват работата на правоохранителните органи при случаи като този със Сидеров и Чуколов, чийто действия бяха категорично осъдени в декларация на ГЕРБ, разпространена малко след полунощ.

“Случилото се е в грубо противоречие със законовия ред, неспазването на закона, нарушание на демократичните устои на държавата и погазване авторитета на българските институции”, изтъкна Цачева. Тя допълни, че от вторник, когато свършва изборната ваканция на Народното събрание, започват консултации с другите парламентарни формации.

Във връзка с двете искания на главния прокурор Цацаров за снемане на депутатския имунитет на Сидеров и Чуколов, Цачева каза, че на заседанието на парламента в сряда ще се вземе решение за сформиране на комисия, ако дотогава двамата доброволно не се откажат от имунитета си.

“В противен случай комисията ще се запознае с исканията на главния прокурор и ще излезе с доклад, който ще бъда съгласуван в Народното събрание”, допълни Цачева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.