ГЕРБ и Патриотичен фронт ще подпишат документ за общо управление

Парламентът избра петчленен Фискален съвет с 6-годишен мандат

Преговорните групи на ГЕРБ и Патриотичния фронт постигнаха принципно съгласие за подписването на документ за общо управление, което да е стабилно управление и да се базира на програма за стабилно управление.

Това съобщи Менда Стоянова на съвместната пресконференция след продължилите малко повече от 4 часа консултации в зала “Запад” на Народното събрание. Според друг от участниците в екипа на ГЕРБ – Румяна Бъчварова – казаното от представителите на Патриотичен фронт, съпредседателите на формацията Валери Симеонов и Красимир Каракачанов – представлява гаранция за стабилно участие в евентуално управление.

Бъчварова допълни, че по отношение на политическата рамка е постигнато съгласие по всички представени от Патриотичния фронт предложения.

Стана ясно, че е констатирано пълно съвпадение на възгледите по 14 от приоритетите в програмата на ГЕРБ, но има различия в други 4, сред които и рамката на бюджетната и финансова дисциплина, програмата на ГЕРБ за енергийна ефективност, както и по модела за финансиране на здравеопазването и демонополизирането на Здравната каса.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт спомена сред темите, по които имат различия с ГЕРБ приемането на Турция в ЕС, за което – като подкрепа от страна на България – ВМРО и НФСБ настояват да се проведе национален референдум.

Другият съпредседател на Патриотичния фронт – Валери Симеонов изрази удовлетворение от протичането на разговорите с ГЕРБ, като коментира, че констатираните различия са преодолими при по-нататъшни консултации, а приротитет за ПФ е съставянето на стабилно правителство, а не участието в управлението.

ГЕРБ и Патриотичният фронт имат общо разбиране за неучастие на ДПС в бъдещото управление на страната. Цецка Цачева от ГЕРБ обаче изтъкна, че партията не може да отстъпи от позициите си по 4-те ключови теми, по които са констатирани сериозни различия в позициите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.