ГЕРБ и ДПС се оказаха на 75% единомишленици, но няма да управляват заедно

След тричасови консултации в сградата на Народното събрание между преговорните екипи на ГЕРБ и ДПС се оказа, че двете партии са програмни единомишленици най-малко в 75% от дискутираните приоритети с възможност разбирателството да достигне дори до “тоталитарните” 100 процента.

“По 18 приоритета искахме да получим конкретни отговори от колегите. По 12 имаме пълно съвпадение, по 6 имаме различия. Това са теми, по които разговорите могат да продължат и да се стигне до взаимно решение”, обобщи на пресконференцията след консултациите Менда Стоянова от ГЕРБ. Дори тя изглеждаше изненадана от разбирателството с хората на Местан.

Изненадващо постигнахме съгласие дори по точка сигурност, изтъкна Менда Стоянова. Освен това ДПС бяха похвалени за готовността да разговарят за необходимите реформи в МВР. По думите на Менда Стоянова, категорично съвпадение има по политиките, които трябва да се водят за присъединяване на България към Шенген.

Сред 12-те приоритетни теми, по които е достигнат консенсус, са Евроатлантическата ориентация на България, темата по икономическия растеж и стимулиране на инвестициите, връщане на доверието на европейските партньори и възстановяване плащанията по европейските фондове, финансовата стабилност и данъчното облагане, актуализацията на бюджета за 2014-а година.

По КТБ различия почти нямаме. Обръщам се към всички вложители да имат търпение да вярват, че се търси най-доброто решение за КТБ, каза Менда Стоянова. После отчете наличито на известни различия по отношение на Сметната палата и моделът, който беше въведен от предходното мнозинство.

При всичките тези съвпадения на оценки, програми и подходи, генералната констатация, направена от Цецка Цачева прозвуча някак изненадващо.

“Ясно заявихме общите неща, които ни сближават с ДПС и онези различия, които дават възможност на ГЕРБ да не приеме подкрепата, която движението оказва на ГЕРБ да състави правителство на малцинството”, обяви Цецка Цачева.

От ДПС звучаха далеч по-предпазливо и с опит да се търси съдържанието, останало между редовете или между казаното от ГЕРБ.

Силно впечетление прави сходството между нашите програми с ГЕРБ и това засилва още повече важността на въпроса защо при тази идологическа близост между нас, ДПС остава извън управлението, коментира Алиосман Имамов. Той ясно заяви, че мотивите които са били изложени от екипа на ГЕРБ като отговор на този въпрос, не удовлетворяват ДПС.

Нашите опасения остават тревожни, те навлизат в опасна зона, която засяга консолидацията, модела на малцинствата в България и искаме ГЕРБ да даде силни доказателства, че няма да започне анти ДПС кампания, настоя Алиосман Имамов. Според него разговорите днес са били с предизвестен край и ако не друго, поне са доказали, че ДПС не са желан от ГЕРБ партньор в управлението.

“На разговорите “ГЕРБ” поставили остро въпроса пред ДПС за техните кадрови грешки, но изобщо не обсъждали кадровата супер-мега-гига-тера грешка, направо кадрово безумие Пеевски…
Някога ни учеха, че това се нарича цинизъм. Сега вече не знам как се нарича. Навярно “подадена ръка”, в смисъл “молба за подкрепа”…”, коментира проф. Николай Слатински на страницата си във “Фейсбук”.

Свързани публикации

2 Comments

  1. Ще дават сериозно вид…, че няма да управляват заедно…, за да е по-спокойна раята …

  2. “…но няма да управляват заедно…” ??? ХАЙДЕ БЕ!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.