ГЕРБ и ДПС избраха зам.-председател на ЦИК

Очаквано и предизвестено ГЕРБ се сдоби със зам.-председателско място в ЦИК. Номинираната от партията Маргарита Златарева днес беше избрана с гласовете на  104 депутати от ГЕРБ, ДПС и един независим.
Този развой беше очакван, след като вчера лидерът на ДПС Лютви Местан обяви като „блага вест” решението на Движението да подкрепи предложението на ГЕРБ, за да „бъдат всички доволни и щастливи”. Това надали е така, вкл. и за депутатите от ДПС, въпреки гласовете им в подкрепа на Златарева. Самият Местан коментира и вчера, че партията му продължава да смята разпределението на местата в ЦИК, направено с указ на президента Плевнелиев не само за несправедливо, но и за незаконно. Същата позиция за указа на държавния глава имат и представителите на БСП и Коалиция за България, чийто депутати днес не подкрепиха избирането на Златарева за зам.-председател на ЦИК. БСП настояваше с ГЕРБ да имат по петима членове, но президентът Росен Плевнелиев реши опозицията да има шестима, защото е най-голямата политическа сила.
Днес, при обсъжданията в пленарна зала, заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев попита кое е налагало в Изборния кодекс да се дават правомощия президентът да избира членовете на ЦИК.
„Ако парламентът определяше членовете на ЦИК, тогава нямаше да стигнем до това президентът да преиначава и да раздава справедливост. Неговата работа не е да налага справедливост, а да е обединител на нацията. Докато той е президент, аз няма да гласувам нито един текст, който му дава или разширява някакви правомощия”, заяви от трибуната Йордан Цонев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.