ГЕРБ и БСП със съгласие по 4+2 приоритетни теми

След 4-часови консултации в зала “Запад” на Народното събрание тричленните преговорни екипи на ГЕРБ и БСП са постигнали съгласие, дори единомислие по 4 приоритетни теми, формулирани от БСП в така нар. “12 разделителни линии” както и принципно съгласие по други 2 стратегически направления – за КТБ и инфраструктурните проекти.

ГЕРБ и БСП нямат различия във възгледите си и в предлаганите подходи за съхраняване на евроатлантическата ориентация и спазване ангажиментите в международните договори; по подобряване на бизнес-средата; за създаването на единния енергиен европейски съюз; единни са за необходимостта от възстановяване доверието на Европейската комисия и плащанията по европейските програми.

Имаме сериозни различия в разбирането на схемата за данъчното облагане, в енергетиката – например за АЕЦ “Белене” и цената на тока, за мястото на ГДБОП в ДАНС, не сме съгласни с политиката на реиндустриализация чрез инвеститор държавата, изброи Менда Стоянова. След което добави, че на този етап непреодолими изглеждат и различията по реформата в здравеопазването, образованието, политиката по доходите и пенсиите и др.

Янаки Стоилов коментира на свой ред, че Менда Стоянова “в общи линии коректно” е представила точките, по които има или не съгласие, като допълни, че видимо има и сфери, в които ГЕРБ и БСП могат да променят някои от възгледите си.

Социалистът изтъкна, че независимо от днешните консултации, според БСП отговорността за създаване на правителство остава на партията, получира най-много гласове на изборите. Янаки Стоилов увери, че преговорният екип на БСП ще представи подробна информация за консултациите на ръководството на партията. Също като представителите на ГЕРБ той обърна внимание на обстоятелството, че и двете партии имат ангажименти, поети пред избирателите, както и различни акценти в своите програми и е повече от нормално да се придържат към тези свои ангажименти и програмни намерения.

От БСП на този етап смятат, че бъдещото правителство не трябва да бъде ограничено с някакъв времеви период, а да му се даде възможност да работи нормално и с отговорност през целия си мандат. Янаки Стоилов потвърди, че бъдещата ПГ на БСП Лява България ще подкрепя онези законопроекти на ГЕРБ, които отговарят на вижданията и на програмата на левицата.

Цецка Цачева обясни, че съществуващите противоречия между двете формации са повече от допирните точки – така както предполагат и местата им в двата края на политическия спектър – и в този смисъл не може да става дума за подписване на каквото и да е споразумение за подкрепа или съвместно участие в управлението.

Или иначе казано, ГЕРБ и БСП се срещнаха, разговаряха в конструктивен дух и публично потвърдиха, че няма да бъдат партньори в управлението на държавата, а опоненти.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.