ГЕРБ и “Атака” бойкотираха дебатите за референдум

Днешното заседание на Народното събрание, на което трябваше да се дебатира предложението за референдум по изборните правила, бе провалено по традиционния начин за този парламент – с липсата на кворум. При регистрацията в пленарната зала не се явиха депутатите от “Атака” и ГЕРБ, а от останалите групи присъстваха общо 112 народни представители.

Вчера председателят на Народното събрание Михаил Миков покани президента Росен Плевнелиев да дойде и лично да запознае народните представители с предложението си за провеждане на референдум. Готовност да защити провеждането на такъв референдум имаше и председателят на инициативния комитет за провеждането му проф. Георги Близнашки.

След провалянето на заседанието председателят на Народното събрание Михаил Миков коментира, че ГЕРБ са показали, че истински не искат референдум. Същата теза защити и заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов. По думите му, това, че ГЕРБ не влязоха днес в пленарната зала, е явен знак, че те не желаят да решат въпроса с референдума по изборни въпроси.

Хората, които искаха референдум, не дойдоха да си го гласуват, коментира пред журналисти депутатът от Коалиция за България Антон Кутев. Според него няма нищо общо със здравата политическа логика да искаш референдум, а когато дойде време да бъде обсъждан и насрочен, теб да те няма. По думите му това означава или раздвоение на личността, или подла политическа спекулация.

ГЕРБ не бламира Инициативния комитет за референдума, но ще влезе в зала при ясни дата за предсрочен вот и закони за синхронизация с правото на ЕС, обясни пред парламентарните репортери зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. След което добави, че мнението на ГЕРБ в подкрепа на референдума е известно, но този парламент е загубил възможност за каквато и да е законодателна дейност. Попитан дали ПГ на ГЕРБ ще влезе в залата утре за гласуването на внесения от тях вот на недоверие, Цветанов отговори, че ГЕРБ всяка сутрин са в парламента в 9.00 часа.

Следващото заседание на Народното събрание е насрочено за петък, с начален час 9,00.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.