ГЕРБ и АБВ се разбраха по 14 точки

След консултации, продължили близо четири часа ГЕРБ и АБВ са постигнали съгласие по повечето точки от разговори, предаде БТА.

“На фона на приликите и основните различия в нашите виждания има възможност да продължим консултациите на експертно ниво”, обяви Румяна Бъчварова на пресконференцията след срещата.

“Различията ни остават.  Първият и най-сериозен въпрос е за това как виждаме ролята на държавата по принцип в едно следващо управление – дали трябва да засилим държавата и да увеличим нейното присъствие, или да ограничим ролята на държавата, но да засилим нейните регулативни и контролни функции”, посочи Бъчварова.  “Имаме още две принципни различия – изграждането на нови ядрени мощност и мораториума върху изграждане на Белене. Третата тема на различие е данъчната политика”, добави тя.  “Установихме с кои партии не искаме да си партнираме. Те са едни и същи”,

подчерта Бъчварова.  “Приемаме бележката на АБВ, че секторът “Сигурност” не трябва да бъде политизиран”, добави тя.

По думите ѝ е споделено впечатлението, че консултациите продължават, като предизборна кампания. Тя уточни, че от ГЕРБ искат да провеждат конструктивен диалог и че приемат изводът, че основните партии трябва да образуват голяма коалиция. “По 14 от 18 точки имаме принципно съгласие, еднакво мнение”, обяви пък на пресконференцията Менда Стоянова.

“По две подточки имаме сериозни концептуални различия. На първо място това е данъчната система. Ние сме за ниско плоско данъчно облагане, докато колегите държат на прогресивно, подоходно облагане, с необлагаем минимум”, посочи Стоянова. Тя подчерта, че от ГЕРБ са категорично против премахването на мораториума върху строежа на АЕЦ “Белене”.

“По тема енергетика също постигнахме съгласие, като възприемаме допълненията, които бяха направени от колегите – да бъде разкрита и действаща енергийна борса в България, за националните находища освен на природен гази нефт, така и от кафяви въглища и развитието на хидропотенциала чрез изграждане на допълнителни ВЕЦ”, добави Менда Стоянова.

Тя обясни, че  има 4 теми, по които може да се каже, че има принципно съгласие, но има различия.  “Темата здравеопазване – колегите държат постепенно увеличаване на бюджета за здравеопазване, но на въпроса откъде и как да бъде увеличаван ще трябва да работим допълнително. Има различия и по пенсионната реформа”, каза тя.

“Трябва да се направят промени в Изборния кодекс, които да премахнат недостатъците, които той показа. “За” сме задължителното гласуване. Мажоритарният елемент следва да се развива чрез преференцията, а колегите държат половината да се избират по този начин, а другите – да са пропорционални листи”, заяви Менда Стоянова.

В понеделник ГЕРБ има широк национален форум с участието на широкия ни актив, членове на Изпълнителната комисия, кметове, председатели на общински съвет, народни представители, членове на ЕП. “На този етап не мога да ангажирам себе си и преговорния екип в каква посока би се движило съставянето на кабинет”,

добави Цецка Цачева.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.