ГЕРБ: Европейските пари по ОП „Околна среда” са под риск

Спрените през ноември 2013 г. плащания по програма „Околна среда”, които трябваше да бъдат възстановени до края март, не са преведени. Това съобщиха на извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ депутатите от партията Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Ивелина Василева. По думите на Томислав Дончев, ролята на опозицията не е да прогнозира най-мрачния риск – невъзможност да се излезе от процедурата по плащания по програмата и да се спрат изплащанията – а да предложи решение. Бившият министър по усвояване на парите от ЕС обясни, че понеже държавата е длъжна да обслужва плащанията по всички проекти, които текат, освен досегашните 1,5 млрд. лева, ще се струпа повече непредвиден товар върху държавния бюджет и към края на годината няма да са спазени параметрите за дефицита.
„Ако държавата не го оправи – това означава, че реализацията на проектите по ОП „Околна среда” ще спрат и градовете ще останат разкопани”, прогнозира Дончев. Той предложи България да поиска плоска финансова корекция от ЕС – разход, който да бъде платен от държавата – за да се избегне страшния сценарий, при който неизплатените милиарди ще останат за сметка на хазната.
Според бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова минимум 2 млрд. лева са под риск – тези 2 млрд. лева са средства, вече блокирани и невъзстановени за държавния бюджет, което в един следващ период, може да достигне драстична сума, с която да е „загробен” дефицитът на държавата.
Ивелина Василева заяви, че в последната седмица в Министерство на околната среда и водите се е провела масова чистка на хора с дългогодишен опит в европрограмите – общо повече от 50 човека.

Свързани публикации

1 Comment

  1. МУТРАТА ГИ ИЗБИРА ПО-ТЪПОТИЯ И ГРОЗОТИЯ.БРЕ МУТРО,ЗАЩО ПРАЩАШ У ЕВРОПА ТОЯ КВАЗИМОДО ЩЕ ПЛАШИ ХОРАТА.БАХ ТАЯ ПАПЛАЧ ПРОТИВНА И ПРОСТА.

Leave a Reply

Your email address will not be published.