ГЕРБ: Другите партии в парламента нагнетяват етническо напрежение с предизборни цели

Парламентарната група на ГЕРБ изразява силна тревога от зачестилите опити за изкуствено създаване и ескалиране на етническо напрежение, на които сме свидетели в последните дни. Още по-притеснително е, че в реализацията на сценариите с етническата карта участват целенасочено управляващите партии БСП и ДПС и тяхната патерица Атака. Това се казва в декларация на ГЕРБ, която бе прочетена от парламентарната трибуна от Цвета Караянчева. Тя изтъкна, че за ГЕРБ е очевидно, че изкуственото нагнетяване на етническо напрежение не е случайно и обслужва преди всичко предизборните интереси на ДПС и управленската патерица в лицето на националистическата Атака.

„Тези две партии като скачени съдове са си взаимно полезни и това се вижда от всички. За съжаление Столетницата БСП е приклещена в средата на тази отровна и опасна прегръдка”, се казва в декларацията, чийто пълен текст бе разпространен по-късно днес от пресцентъра на ГЕРБ.

Цвета Караянчева заяви, че поредната провокация от този етнически сценарий е политическото – според ГЕРБ – уволнение на директора на училище „Йордан Йовков“ в Гърменското село Рибново – Манчо Джуркин. По думите на Караянчева Джуркин е поредният директор в района на Гоце Делчев, който губи работата си под диктовката на ДПС и на депутата-феодал Ахмед Башев. Според ГЕРБ всички действия на Ахмед Башев и ДПС в района на Благоевград, Гоце Делчев и Гърмен подклаждат напрежение от етнически характер. В знак на протест срещу политическата чистка в училищата от региона, учителите, административният персонал и родителите на децата от училището в Рибново вече втори ден отказват да провеждат учебни занятия, а училището е затворено, допълни народната представителка.

„Очевидно е, че ДПС, БСП и патерицата Атака подготвяте електоратите си за наближаващите предсрочни избори. От ГЕРБ обаче предупреждаваме, че разиграването на етническата карта като разменна монета за политически игри е изключително опасно, особено в контекста на нестабилната ситуация в няколко държави от Югоизточна Европа и Близкия изток. Категорично не приемаме и осъждаме опитите за трупане на политически дивиденти по този начин. Единственият изход от тази ситуация е оставката на правителството на Тройната коалиция, разпускането на Народното събрание и провеждането на предсрочни парламентарни избори”, се изтъква в заключение в декларацията на ГЕРБ, прочетена от Цвета Караянчева.

Депутатът от ДПС Ахмед Башев се възползва от правото си на отговор и благодари на Караянчева и на ГЕРБ за политическата реклама, която му правят с твърдението си, че е всесилен.

„В Рибново етническо напрежение няма. Днес разбрах, че мога всичко. За утре съм поръчал сняг – ще има, защото мога всичко”, каза Башев. След което обвини ГЕРБ, че са използвали силови акции за да спечелят изборите в община Гърмен, но катастрофално са изгубили…

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.