ГЕРБ дават рамо на ДПС за сигнала до КС?!

Новината е вярна, колкото и парадоксално и дори невероятно да звучи на първо слушане.

Както вече съобщихме, депутатите от ДПС са решили да потърсят тълкувателно решение на Конституционния съд (КС) по казуса с депутатското място на Делян Пеевски. Нищо лошо, освен че на ДПС са им необходими подписите на минимум 47 народни представители, за да отправят питане до КС, а тяхната парламентарна група наброява само 36 депутати. Поради което ще се търси и със сигурност ще се получи подкрепата на парламентарната група на Коалиция за България.

Това е ситуацията в лявата част на пленарната зала (ако я гледате от мястото на председателя на парламента).

Дясната част обаче поднесе поредната изненада.

Днес стана ясно, че ГЕРБ също подготвя сигнал до Конституционния съд по казуса с Делян Пеевски. Естествено тезата и нагласите на ГЕРБ са противоположни на това, на което се надява ДПС – т.е. депутатите на Бойко Борисов се надяват КС да обяви невъзможността Пеевски да се върне в парламента като депутат, след като вече е бил избран веднъж за шеф на ДАНС.

Но фактът е факт – ГЕРБ, които имат 97 народни представители – ще отправят питане до КС, касаещо несъвместимостта на депутатски с държавни функции. Това обяви на пресконференция в сряда бившият председател на парламента и настоящ редови депутат Цецка Цачева. Тя не скри, дори изтъкна, че поводът за питането е казусът дали Делян Пеевски може да се върне в Народното събрание, след като в сряда бе освободен като председател на ДАНС.

Чието и питане да уважи Конституционният съд, то отговорът ще е твърде важен по същество. Веднъж, защото прецедентът е твърде интересен. И втори път, защото има такова тълкувателно решение от далечната 1999 година, както днес припомни бившият конституционен съдия Георги Марков. В този смисъл препотвърждаването на тезата не би изненадало никого, защото е азбучно правило, че всеки депутат, който е избран в изпълнителната власт губи завинаги правомощията си на народен представител.

Но ако КС върне Пеевски като народен представител, ще се окаже, че всяко правило си има изключението.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.