ГЕРБ дали втори мандат на Искров, защото търсели политически консенсус

Държавата поема издръжката на мюсюлманските училища и имамите

През 2009 г. ГЕРБ дали втори мандат на Искров начело на БНБ, защото търсели политически консенсус. Така обясни преизбирането на гуверньора на Централната банка зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Повод за неговия коментар стана казаното преди ден от бившия финансов министър Симеон Дянков, че фактор извън правителството се е намесил в полза на преизбирането на Иван Искров.

“Искров беше преизбран за управител на БНБ под натиск. Промяната направи в последния момент значима фигура в парламента”, разкри бившият министър.

Цветанов потвърди казаното от Дянков, че през 2009 г. обсъжданията в парламентарната група на ГЕРБ и ръководството на партията са били в полза на кандидатурата на Калин Христов за управител на БНБ. По думите на Цветанов другите партии в парламента се обединили около (настояването за) втори мандат на Иван Искров и това накарало хората на Бойко Борисов да се откажат от първоначалната си идея.

„Винаги, когато има избор за такава висша длъжност в държавата, ГЕРБ се е стремяла да има политически консенсус”, подчерта Цветанов в студиото на bTv. Той отбеляза, че Дянков е постъпил некоректно като не е казал кой е лобирал за Искров.

По думите на Цветанов, преизбирането на Искров „сега можем да го отчетем като някаква грешка, но в периода, в който влизахме в управленския мандат не може да премахнеш абсолютно всичко и да кажеш, че от днес започва броенето”.

Като аргумент срещу казаното от бившия финансов министър, Цветанов изтъкна и личностните качества на Бойко Борисов: „Аз не знам да има осъществен натиск, а и, познавайки премиера Бойко Борисов, не смятам, че той би се поддал на натиск”.

Ден след като за пореден път бе съобщено, че ще ръководи предизборния щаб на ГЕРБ, Цветанов коментира и предстоящия местен вот, а показа и разработваната 8 месеца концепция за местните избори.

„За нас представляват най-голям интерес областните центрове, в които има смесено население”, каза Цветанов. По думите му в Кърджали ГЕРБ ще заложат на областния управител Илия Илиев, който е „изключително силна кандидатура”.

Вчера стана ясно, че осем депутати от ГЕРБ ще участват в местните избори като кандидати за кметове.

Стремим се да имаме от 14 до 18 областни кметове, над 100 кметове в общини и над 1700 общински съветници, каза Цветанов. Той изрази увереност, че на областно ниво всичките кметове на ГЕРБ ще повторят своя управленски мандат.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.