ГЕРБ: БЕХ внася 191 млн. лв в “Южен поток”

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще внесе 191 млн. лв. за увеличаване на капитала на проектната компания "Южен поток България". Средствата ще се пренасочат от ресурси за покриване на текущи нужди и задължения в енергетиката, алармираха от ГЕРБ.

Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев коментира информацията на брифинг в НС. "През август миналата година подписахме споразумение, с което проектът трябваше да бъде финансиран изцяло със заемни средства и България да не участва във финансирането му.

Със същото се хвалеха и новите управляващи само преди няколко месеца, а днес сме свидетели на точно обратното – даваме първите 200 млн. лв. и то при положение, че има огромна правна несигурност по отношение на реализацията на проекта, свързана със становище на ЕК за проблеми с междуправителственото споразумение, получено август месец т.г.", заяви Добрев.

Дадените средства най-вероятно са от емисията облигационен заем от 500 млн. евро, които БЕХ изтегли преди няколко месеца, а с част от тях се рефинансира заема от БНП Париба. Останалите средства трябваше да бъдат изразходване за покриване на текущи нужди и задължения в енергетиката.

Сега тези пари се пренасочват и с това действие, според Добрев, България поема риск по отношение на реализацията на този проект, финансирайки го със собствени средства. Така намаляването на цената на тока с 5% от 1 август 2014 г. ще доплатим с лихвите през следващия регулаторен период, смята той.

От две седмици се опитваме да изслушаме премиера Пламен Орешарски за това какви са предприетите от страна на правителството действия, но безуспешно, отбеляза Добрев.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев не потвърди, но и не отрече информацията за увеличаване на капитала на компанията "Южен поток България".

"Трябва да има конкретни действия, ако искаме този проект да се реализира".

По думите на министъра три години и половина се е говорило само на думи как нещо се прави по проекта.

В медиите се появи непотвърдена версия, че между правителството и "Газпром" има договорка парите, вкарани в проектната компания, да се използват за възлагане на поръчки за такава сума, че в бюджета от данъци още тази година да влязат около 70 – 80 млн. лв., и така правителството да се похвали с нови приходи.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.