Георги Първанов прогнозира предсрочни избори през есента

Предсрочен парламентарен вот наесен прогнозира на пресконференция в Кърджали лидерът на АБВ Георги Първанов. Днес той заяви, че този парламент няма живот.
„Един парламент, който не е в състояние да събере кворум, какво остава да произведе разумни и работещи, необходимите за обществото ни, закони. Този парламент е обречен и няма смисъл тази агония да продължава, това трябва да бъде ясно на избирателите. На изборите за Европейски парламент трябва да отидем с ясното съзнание, че наесен ще имаме избори за национален парламент“, изтъкна Георги Първанов. Той коментира, че това блокиране на Народното събрание връзва ръцете и на правителството и е част от една тежка криза в институциите и в отношенията между институциите. И даде пример със скандала около формирането на ЦИК, като го определи като безпрецедентен в цялата история на прехода.

На журналистически въпрос – може ли да бъде сформирано в рамките на настоящия парламент ново мнозинство – Георги Първанов коментира, че всичко е възможно, но това само би удължило агонията на Народното събрание.

Що се отнася до социологическите сондажи за нагласите на избирателите към политическите формации за евровота, Георги Първанов каза, че социологията не го интересува. Той обаче смята, че трябва да се носи отговорност, „защото не може чак толкова да се лъже“. „Целите на АБВ са да спечели изборите, защото аз не се задоволявам с морални победи“, каза президентът. И посочи, че големите разлики между агенциите в изнасяните проценти говорят за различна тарифа при отделните агенции. „Ще видим кой прав, кой крив на 25 май“, каза Първанов.

По повод номинациите на Делян Пеевски за евродепутатската листа на ДПС, Първанов заяви, че ситуацията провокира българското обществено мнение и ще предизвика дебати относно образа на България в Европейския парламент.

„Все по-очевидно става, че Пеевски се превръща в емблемата на настоящото управление. Всичко, което се случва в основни направления, е свързано с личността и името на този успял младеж. Мисля, че това трябва да накара българските граждани да гласуват масово. За да се сложи край на този задкулисен модел на управление, българинът трябва да участва в изборите не само защото евродепутатите са важни, но и защото това е единствения начин да се сложи край на този порочен модел на управление. Пеевски не е просто казус, това е диагноза на българската политика“, коментира Георги Първанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.