Георги Първанов: Атентатът срещу Доган е тъмно петно върху България

Георги Първанов е на мнение, че атентатът срещу Ахмед Доган е тъмно петно върху развитието на българската демокрация и международния образ на България, съобщи БНР от Хасково. Според президента покушението може да тласне обществения живот в две посоки, по два коренно противоположни сценария. В първия от тях, според Първанов, надделява разумът:”Всички да осъзнаем, че тази агресия, тази омраза, това тежко противопоставяне, за което тон дават политиците, вече преминават всякакви граници”. Оттам нататък Георги Първанов предлага „да седнем спокойно, мъдро, да излъчим послания към обществото, към различните етнически, религиозни политически групи и партии”.

Първанов обаче се опасява, че ако се реализира негативният сценарии, покушението може да изиграе ролята на катализатор, дори на детонатор в една опасна игра с огъня, „защото чувам това, което коментират управляващите, в лицето преди всичко на вицепремиера и министър на вътрешните работи. Той продължава да звучи провокативно. Той не търси сближаване на позициите, търси начин да извлече политически дивидент от тази ситуация”.

Бившият държавен глава допълни, че е обезпокоен и от противоречивите изказвания на съдебната власт, тъй като някои от тях звучат неглежиращо, подценяващи ефекта от този случай. Според Първанов това е недопустимо, тъй като по този начин се поощряват всички, меко казано, радикални елементи.

По тежкият вариант на прогнозата е, че някой може наистина да се изкуши. Работата е много дебела, коментира Георги Първанов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.